diumenge, 20 de gener del 2008

Cavitats de Taburiente

Les cavitats volcàniques del Parc Nacional de la “Caldera de Taburiente” (La Palma, Illes Canàries). Aspectes topogràfics, geomorfològics, arqueològics i biològics.

Llibre editat per l’Organisme autònom Parcs Nacionals del Ministeri de Medi Ambient.
ISBN: 978-84-8014-694-4 (2007) 166 pàgines, profusament il·lustrat.

Autors:
Rafael García Becerra
Octavio Fernández Lorenzo
Miguel A. Martín González
A.Javier González Díaz
Fernando Dumpiérrez Castillo
Ana I. Ferraz Rodríguez
Elba González Lorenzo
Marina Mata Rodríguez
Francisco Govantes Moreno
Aquest treball guardonat amb el Premi d’ Investigació Científica 2005 de la Reserva Mundial de la Biosfera, en la modalitat de Ciències Exactes i Naturals, constitueix una bella monografia d’aquest sector.

L’obra s’estructura en cinc apartats 1. Introducció, 2. Metodologia, 3. Fitxes de cavitats, 4. Conclusions i propostes, i 5. Bibliografia.

De les 11 cavitats estudiades la Cueva Honda de Bejenado és la que presenta un major recorregut (1.363m), li segueix la Cueva de los Sorprendidos (211m) i la Cueva del Arenal (100m).

En la fitxa de les cavitats, és detalla l’emplaçament, és presenta la descripció i la topografia, fotografies i dades faunístiques, i en tres d’elles un apartat amb dades arqueològiques.


En l’apartat de recomanacions, no deixa de resultar sorprenent que sigui un grup espeleològic ( G.E.Tebexcorade-La Palma) el que proposa el tancament de la major cavitat La Cueva Honda de Bejenado, per preservar les seves singulars formacions secundàries, tot i deixar oberta la possibilitat de visites controlades.

2 comentaris:

  1. Fantàstiques resenyes. Les haurieu de fer més facils de trobar posan't-les en cercadors especialitzats com www.alpinaut.com

    ResponElimina
  2. Hola,

    Gracias en primer lugar por una reseña tan completa del libro.

    Me gustaría indicar, en referencia al último párrafo sobre nuestra intención de prever visitas controladas por parte de espeleólogos cualificados a la C. Honda del Bejenado tras su cierre, que esta medida responde a nuestro entendimiento de que el cierre de determinadas cuevas es una necesidad que no implica un veto a los deportistas respetuosos. De hecho, si no es por los espeleólogos, no se conocerían estas cavidades, luego no vamos a ser nosotros mismos los que pretendamos prohibir las visitas.

    En la actualidad, la cueva (ya vallada) tiene acceso restringido hasta que se pormenorice el régimen de visitas acordado con la Dirección del Parque. Una vez dicho régimen sea firme, se dará conocimiento de sus condiciones a nivel federativo nacional.

    Saludos,

    Octavio Fernández
    GE Tebexcorade - La Palma

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.