dijous, 4 de desembre del 2008

Sistema Atxuriaga


El sistema subterràni d’Atxuriaga ha estat l’objectiu d’exploració de multitud de grups d’Euskalerria i d’una manera sistemàtica pel Sociedad Espeleológica Burnia Espeleologi Elkartea, de Galdames (Bizkaia) des del 1992.

El sistema, actualment amb un desenvolupament de 33.083m i un desnivell de -527m, esta format per 5 cavitats interconnectades entre si:

Cueva de Arenaza; amb un accés natural i un altre artificial per la mina Matilde.
Sima de Artekona; accés natural
Soplado del Bortal; accés artificial des de la mina Impensada.
Soplado de Arañaga; accés artificial des de la mina Fragua.
Soplado Grameran; accés artificial des de la mina Buena.

L’accés a les cavitats naturals per medi de galeries mineres, és conseqüència del passat miner de la regió, en la que és desenvoluparen importants activitats extractives de mineral de ferro, que contribuí a la industrialització de Bizkaia

El sistema desaigua en la surgència d’Aguas Frías, brollador situat sota la cantera Galdames II en el barri de l’Aceña. Aquesta surgència pot evacuar en època de crescuda fins 3000 l/s.



La Sala Marlène

El 6.10.2007 es descobreix, dins d’Atxuriaga, entrant per Artekona, aquesta magnifica sala de 20x15m i 6 d’alçada, totalment concrecionada.

L’excepcional cristal·lització d’aquesta sala té la seva màxima expressió en la paret dreta amb un entrellaçat esplèndid d’espaguettis blancs.

Segons l’especialista Patrick Carbol son aragonits coral·loides on les forces dominants que intervenen en la seva formació a part de la gravetat, son les tensions superficials i les forces de cristalització, juntament amb la presència d’ions estranys.

En aquest cas és el ferro, el que afavoreix la forma coral·loide.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.