divendres, 21 de novembre del 2008

Espeleología a la provincia de Castelló

Catalogació de cavitats a Castelló

La província de Castelló és una de les mes muntanyoses de l'estat Espanyol i la major part dels materials geològics son calcaris. Els fenòmens espeleològics generalment són de poca envergadura, però molt abundants. La qualitat de les cavitats està en un segon lloc. "Sols" hi ha 7 cavitats subterrànies naturals que superen el kilòmetre de recorregut real i 16 que passen de 100 m de profunditat. Hi ha 190 cavitats de més de 100 m i 81 de més de 50 m de profunditat. Dic "sols" perquè encara hi ha molt potencial espeleològic a trobar a la província de Castelló.


Cavitats naturals de major recorregut:

1-Coto minero Virgen del Amparo (Artana) 4000 m -235 m (semi-artificial)
2-Cova de Sant Josep (Vall d’Uxó) 2750 m -4 m
3-Coves del Tossal de la font (Villafamés) 2282 m -69,6 m
4-Cova de les Meravelles (Castelló) 2100 m -37 m
5-Sima Posos (Azuebar) 2000 m -79 m
6-Cova de Cirat (Montan) 1200 m -61 m
7-Font del Molinar (Xert) 1100 m -20 m
8-Sima Aliaga (Begis) 570 m -95 m
9-Avenc del Castell de Xiva (Morella) 500 m -103 m
10-Sima de la Senyora (Argelita) 479 m -64 m

Cavitats naturals de major profunditat:

1-Coto minero Virgen del Amparo (Artana) 4000 m -235 m (semi-artificial)
2-Avenc del Turio-I (Fanzara) 410 m -200 m
3-La Figa (Llucena del cid) -195 m
4-Sima del Cabezo (Fanzara) 277 m -146 m
5-Sima del Cabezo Royo (Argelita) 290 m -133 m
6-Avenc Simba (Argelita) 190 m -128 m
7-Sima de la Tejavana (Caudiel) 200 m -119 m
8-Sima del Sabinoso (Altura) 250 m -118 m
9-Sima del Pante (Altura) 179 m -117 m
10-Avenc del mas d’en Gillem (Serra Engarceran) 250 m -116 m

En canvi hi ha moltes cavitats menudes, fenòmens de menys recorregut. Aquests fenòmens, són en molts casos petites coves o abrics que l'interès no el tenen pel seu volum o recorregut, sinó per altres camps com poden ser l'arqueologia, la toponímia, l'aprofitament humà de la cavitat o algun aconteixement històric ocorregut.

De Castelló existeix un catàleg de totes les cavitats conegudes fins ara o bé conegudes per referències bibliogràfiques. En aquest inventari de coves es segueix un criteri per a la catalogació: que sobrepassin els 4 metres de recorregut, que tinguin topònim propi o un cert interès arqueològic.

En aquesta catalogació treballa principalment l'Espeleo Club Castelló i conjuntament amb ells, molts simpatitzants o altres clubs espeleològics de la província. Des d'aquest article esteu tots invitats a col.laborar o aportar alguna informació, topografies, imatges...

Nosaltres col.laborem activament en el catàleg provincial, que està duent a terme l'ECC on hi ha quasi 5.000 cavitats catalogades i que cada any augmenta el seu nombre. Aquest catàleg està informatitzat i és accessible lliurement per internet a http://www.cuevascastellon.uji.es/

Els inicis de l'espeleo a Castelló començaren pels anys 50' quant va néixer el Centre Excursionista de Castelló i on hi havia una secció que es dedicava a l'exploració subterrania, coneguda com A.R.S. del C.E.C. Per aquests anys també neixen grups d'espeleo a la O.J.E. de les diferents poblacions de la província. Aquesta època dels pioners en espeleologia a Castelló es caracteritza per la pobresa de mitjans i de material, però pel gran entusiasme en les primeres exploracions fetes de qualsevol manera de moltes cavitats.

Des de el nostre punt de vista creiem que en cosa de pocs anys poden aparèixer noves cavitats de certa envergadura, es a dir de més d’un kilometre de recorregut o de més de 100 m de profunditat. El treball a fer és molt, però mereix la pena aplicar-hi esforços, com ho van fer les primeres generacions d'espeleòlegs a Castelló, que per sort encara n’hi ha que segueixen actius.

El temps que és el més important corre al nostre favor, el secret està en aprofitar-lo.

Autor de l'escrit, Jesús Almela. Autor de les fotos, Juan Mª Almela

Agraïm al Jesús que responent a la crida de participació ens hagi enviat aquesta seva primera col·laboració.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.