dilluns, 1 de desembre del 2008

El carst conglomeratic del Montello

L’any 1978 vàrem dedicar unes jornades per conèixer aquest relleu italià, tot cercant un model de comparació per les nostres cavitats excavades en conglomerat.

El Montello és una colina de forma ovalada amb un eix principal de 13 quilòmetres per una amplada mitjana de 6 quilòmetres. La seva alçada màxima es de 371m. Els conglomerats amb còdols poligènics presenten una carstificació molt desenvolupada, i contràriament al que succeeix al nostre país, amb abundants dolines, sumiders i surgències.


És clar que amb el clima apropiat el desenvolupament del carst pot ser tan complert com qualssevol altre sobre roques carbonatades. En climes més àrids com el nostre el desenvolupament és més limitat i és més difícil trobar-hi formes superficials ben desenvolupades.



Nosaltres vàrem tenir l’oportunitat de reconeixer la Busa del Castel Sotterra, situada en el fons d’una enorme dolina-vall de la que actua con engolidor. En aquell moment la cavitat era coneguda fins els -125 de fondària, amb tres pisos horitzontals connectats per pous, amb un recorregut d’uns 4.000m (el desenvolupament hores d’ara ja deu de ser el doble).

Tambè explorarem el Tavaran Grando d'un 500m, sorgència intermitent, i el Tavaran Lungo també situat al fons d’una gran depressió per on s’accedeix a un curs subterrani.


Altres cavitat rellevants que vàrem visitar parcialment foren el Bus de le Frate i el Bus del Bo Pavei.


Amb aquesta petita nota intento donar resposta als que em van demanar ampliació d’aquest post anterior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.