diumenge, 21 de setembre del 2008

Espeleòleg i Subterránea

Donem la benvinguda als nous exemplars de les revistes citades de les que ens plau reproduir la seva portada i l’índex de continguts.



A part del seu contingut, com sempre molt interessant, cal agrair la seva excel·lent presentació gràfica i maquetació.

El fenomen de la multiplicació d’articles

espeleòleg

Els lectors habituals de Muntanya, (revista del Centre Excursionista de Catalunya) potser s’adonaran d’algunes repeticions. De fet la meitat d’Espeleòleg -18 pàgines – procedeixen d’articles precedents de Muntanya, igual text, les mateixes imatges, amb algunes variacions en la maquetació.
Potser es incòmode llegir-se l’article per adornar-se que ja ho havies vist i que no hi ha res de nou.
Bé no hi fa res son revistes editades per la mateixa entitat, probablement destinades a públics no totalment coincidents. Les avantatges d’aprofitar el material deuen de ser millors que el desconfort d’alguns lletraferits.

Aquí teniu els enllaços als articles originals que la revista muntanya posa a disposició de tothom en format pdf:
Geologia de Montserrat (Muntanya 864 abril 2006)
Cova del Salitre I (Muntanya 864 abril 2006)
Cova del Salitre II (Muntanya 873 abril 2007)


Subterránea

Un cas més extraordinari és el de la revista Subterránea, on també repeteixen un article aparegut a Muntanya sobre el carst de l’Iran, el mateix contingut, imatges i text –es clar que traduït al castellà.

Aqui podeu descarregar-vos el pdf inicial de Muntanya 870 Abril 2007

Bé aquí es tracta de dues entitats totalment independents el CEC i la FEE oi?

Potser l’embolic s’aclareix si ens adonem que el disseny i maquetació de totes tres revistes correspon a l’Estudi Toni Inglès, que el director de Muntanya, en Ferran Alexandri és també responsable d’edició i correcció de Subterránea, i també editor d’ Espeleòleg i alhora autor de l’article de l’Iran.

En fi una comunitat d’interessos ben lligada.

Esperem que aquestes pràctiques no es generalitzin i que puguem recuperar la certesa de que quant comprem aquestes revistes, tal com qualssevol altre publicació de pagament es per que editen articles originals, i si creuen justificat reproduir-los, per algun motiu excepcional, que facin el favor d'indicar-ho clarament.

1 comentari:

  1. Jo penso que basicament és un problema de manca d'escrúpols.

    Crec recordar que en un recent número de la revista Espeleoleg, el 100% de les pagines eren copies idèntiques dels mateixos articles apareguts a Muntanya, potser en comptes de revista fora mes adecuat anomenar-la "separata" d'articles de la revista Muntanya.

    Josep Guarro

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.