dijous, 14 d’agost del 2008

Piedra de San Martin / Partages

El dimarts 5 d'agost d'aquest 2008 s'ha aconseguit unir la Xarxa de la Piedra de San Martín i el Gouffre des Partages, totalitzant els 1.410m de fondària i prop de 80 km de recorregut.

Aquest enllaç és el resultat del treball continuat del Speleo Groupe de Forez que a força de tenacitat a realitzat l'unió a partir de l'entrada M31 (accés alt de la PSM). L'interclub des Partages (Clan des Tritons, CESAME, Speleo Club Poitevin) han col·laborat en aquesta exploració.


La Gouffre des Partages, la M413, ( avenc 13 del quadrant 4 del sector M), situada entre el riu subterràni d'Anialarra al sud i el riu subterrani de la Piedra de San Martin al nord, discorre paral·lelament entre les dues xarxes i és un sistema veritablement excepcional.

A banda de les seves grans sales (l'Ecilpse 150x320), posseeix una espectacular difluència subterrània on a iniciativa de l'ARSIP en 1994 és realitzà una coloració gegantina, tretze equips, dos-cents espeleòlegs mobilitzats, cinc cavitats i quatre surgències foren equipades i controlades, vint fluocaptors en disset llocs, cinc quilos de fluoresceïna.

Els resultats indicaren que aquest riu Z (trobat seguint una hipòtesi de J.M. Ameil) alimenta els dos grans sistemes de la PSM, el riu Saint-Vincent i el Saint-Georges sense passar per la Verna.


La feina feta és impressionant, però encara no s'ha dit tot, altres xarxes s'hi sumaran i la “Pedra” aquest relleu profundament solcat pels rius subterranis, continuarà creixent en complexitat i en interès, per seguir ocupant un lloc privilegiat dins dels massissos càrstics millor coneguts a escala mondial.

En aquest bloc podeu trobar altres post sobre la PSM:

1er llibre sobre la PSM

Travessa SC3-la Verna

Explotació hidroeléctrica


Ampliar mapa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.