divendres, 29 d’agost del 2008

Expedició bioespeleològica internacional

Gran expedició a la Win Timdouine, Agadir, Marroc

Després d'una intensa preparació al llarg de quasi un any i mig, s'ha portat ja a terme la complexa expedició a la important cova Win Timdouine (la cova dels llacs en llengua berber), a l'Alt Atlas Occidental. És la cavitat de més recorregut d'Àfrica amb més de 19 Km de galeries i es situa a la població de Tizgui N'Chorfa, regió d’Ida ou Tanane a uns 70 km al nord-est d'Agadir. La cova s'obre a 1400 m smn, a la base del Plateau de Tasroukht, que assoleix les màximes elevacions en un pic de 1789 m.

Aquesta cova ha estat durant llargs anys un destí de moltes expedicions internacionals, especialment de Catalunya i Màlaga, que han anat estudiant la seva fauna i explorant la xarxa principal de galeries. Per part de la nostra S.I.E., també es va visitar el juliol de l'any 2003 en el decurs de la 3ª expedició del Projecte Atlas.

Tot i que el títol de l'expedició està centrat en la bioespeleologia, a més de la observació i recollida de fauna també estava planificat fer tasques de verificació i completació de la topografia, exploració de noves galeries, intent de localitzar alguna nova entrada a partir de varies conegudes cavitats superiors sobreposades, etc.

En total hi han assistit 40 participants entre biòlegs, hidrogeòlegs, espeleòlegs i altre gent de logística, dels següents estaments: Muséum National d'Histoire Naturelle de París, Muséum d'Histoire Naturelle de Marrakech, Université de Caddi Ayyad de Marrakech, Fédération Française de Spéléologie, Université Ibn Zohr d'Agadir i l'Association Sportive et de Spéléologie d'Agadir.

Dins del grup hi ha un equip de vuit biòlegs que han portat a terme un projecte d'estudi « in situ » dels ratpenats, amb tasques d'inventari d'espècies, gravació de sons en condicions naturals de vol i extracció de mostres de teixits per anàlisis genètics

Responsable de l'expedició: Jean-Michel Bichain, del Muséum National d'Histoire Naturelle de Paris. Responsables científics : Mohamed Ghamizi, del Muséum d'Histoire Naturelle de Marrakech (Maroc) i Vicent Prié, de la Société Biotope (France). Tot el desenvolupament de l'Expedició es pot consultar a http://wittamdoun.free.fr/

Com a detall curiós, a l'hora de crear el logo de l'expedició, volien incloure-hi un coleòpter cavernícola i estaven buscant una bona foto. Els vam facilitar la foto de l'Antoinella djebalica, recentment descrita per Jordi Comas i Joaquim Mateu i la van afegir al logo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.