diumenge, 17 d’agost del 2008

Cova del Bolomor. Josep Fernández Peris

El Servei d'Investigació Prehistòrica de la Diputació de València, a la sèrie de Treballs Varis, 108, acaba d'editar La Cova del Bolomor (Tavernes de la Valldigna, València). Las industrias líticas del pleistoceno medio en el ámbito del Mediterráneo Peninsular.

L'autor d'aquesta important monografia, de 462 planes, és Josep Fernández Peris, que destaca com arqueòleg i prehistòriador, però també com espeleòleg. Fou el president de la Federació d'Espeleologia de la Comunitat Valenciana (1983 - 85).

Ja des d'abans dirigí Lapiaz, la revista d'aquesta Federació

Com documentalista, elaborà els dos primers volums del Catàleg Espeleològic del País Valencià (1980 - 82).

L'any 1986, l'Speleo Club de la Universitat Politècnica de València, edità Idoubeda, sent Fernández Peris un dels membres del consell de redacció d'aquesta important revista espeleològica.

La rellevància arqueològica de la cova del Bolomor no passà inadvertida al notables prehistòriadors Vilanova i Piera, Calvo, Breuil, etc., però fins l'any 1989 no es tornen a reemprende les excavacions codirigides per Fernández Peris.

Amb els primers resultats, Fernández, publicà, escrit amb la nostra llengua comuna, Bolomor els primers habitants de les terres valencianes.

L'obra que us presentem és el resultat de l'adequació per a la seva publicació de la tesi doctoral de Fernández Peris (2006).

El procès que s'estudia es enquadrat, temporalment, entre el 350.000 i el 100.000, que es correspon amb plistocè mig recent i els inicis del plistocè superior.

Dins d'un apartat del capítol del medi físic, s'estudien els dipòsits càrstics, de diferents cavernes properes, ressaltant la seva aportació biostratigràfica.

Aquest treball representa un avenç fonamental pel coneixement dels materials lítics.

Tractant-se d'un estudi multidisciplinari, principalment, sobre la fauna associada, les estructures de combustió i la seqüència paleoambiental i cronològica.

S'amplien les dades dels neandertals, tant per l'obtenció i la producció dels seus aliments, com las del comportament d'aquestes poblacions a la zona del sud d'Europa.

La nostra felicitació a Fernández Peris pel seu doctorat.

I també, aprofito per a dir, que l'espeleologia, pel seu concepte, és una part de la simbiosi que actua pel coneixement de les cavernes, el seu contingut i el seu entorn.

D'axó ens dóna un bon exemple l'obra i la persona de Josep Fernández Peris.


F. Miret



Nota:
Al butlletí de la SEDEK núm. 4 (2003) Fernández Peris publicà un interessant article preliminar sobre la Cova del Bolomor que podeu descarregar-vos en pdf.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.