dimarts, 8 de juliol del 2008

La mina Victòria a l'Aran


L'exploració de les antigues mines pels espeleòlegs és una activitat freqüent en aquells indrets on hi ha mes mines que coves.

Probablement és un terreny de recerca amb un raonable parentiu amb l'exploració subterrània, evidentment molt més proper que el descens d'engorjats i ja no diem de la “moda” de la competició. Cal explorar, topografiar, investigar el procés d'explotació, conèixer el context geològic i, a manca del context genètic natural i ha l'interessant història humana dels seus treballadors.


A casa nostra cal destacar el treballs dels amics del GEB i les seves publicacions sobre les mines d'aigua de la serra de Marina.


Però avui voldria centrar-me en un bonic i interessant llibre a peu per les carenes atlàntiques de l'Aran 16 passejades i excursions d'en Rafael López-Monné, publicat per Arola Editors, ISBN 978-84-966639-79-9 edició 0ctubre 2007, 186 pàgines.

Tot i el múltiples aspectes de l'obra, la mineria hi te un lloc destacat, no en va el Territori de la Blenda ha estat un motor important de l'economia de la Vall fin els anys 50.


A la mina Victòria, una de les habilitades actualment per a la seva visita turística, s'explotava el mineral de zenc conegut com esfalerita també anomenat blenda (ZnS).
Els filons o nivells mineralitzats es troben paral·lels a l'estratificació i, sovint, coincideixen amb zones de fractura. Se n'explotaven tres, el més antic, que n'era el de l'Artiga o Milagro, el Nord-est i el Principal.

Un complex sistema de galeries es distribueix al llarg d'uns nou nivells que es superposen per la falda de la muntanya en poc més de 200 m de diferència de cota. Els diversos pisos d'explotació estan comunicats entre si mitjançant plans inclinats, xemeneies, pous i rampes.

Això permetia fer baixar el mineral de les cotes més altes a les baixes, per treure'l per les galeries inferiors amb vagonetes fins a l'estació del cable, des d'on es baixaba fins el rentador de Bossot.

Del Centre de Visitants (1400 m altitud) parteix la visita guiada que inclou l'interessant recorregut per l'interior de la galeria Sacòsta. Són uns 160 metres de galeries visitables, al llarg de les quals la guia mostra diferents elements que permeten aproximar-se al treball dels miners per extreure el mineral: les entibacions, els carregadors, les galeries d'explotació, els pous, les rampes, etc.


Acabada la visita, en sortir de la galeria, es continua a l'esquerra, iniciant una forta pujada pel senderó que travessa el bosc i que porta de tornada a la bassa d'Ares. El camí passa a tocar de les boques d'altres galeries, també d'un filó explotat en superfície i de les restes de la balança per on es baixava el mineral a Bossòst,

2 comentaris:

  1. perdona peró et deixes per mencionar el de les mines de Sant Just Desvern del qual hi ha tot un rigoros treball i fou el precurso de aquet temari de les mines d'aigua a catalunya

    ResponElimina
  2. Tens raó, potser algun dia podriem fer una nota històrica sobre aquestes activitats a Catalunya.

    Es clar que aquest post era nomès una invitació a la visita de la Mina Victòria i a la lectura del llibre que comentem.

    Gràcies

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.