dimecres, 11 de juny del 2008

L'avenc Hostench al Montgrí

Aquesta cavitat descoberta i explorada pel Sr. Hostench de Torroella de Montgrí, tot i les seves modestes dimensions ( 79 m de recorregut i -26 de fondària) és una cavitat rellevant dins les cavitats aèries del Montgrí.

Segons ens diu el company Narcís Arbusé, és possible que el malaurat Joan Torró explorés alguna galeria complementària a l'aixecament topogràfic fet pel SIRE Sants en la seva campanya del 1978.

Tot i ser ben coneguda localment, ha estat complicada la seva exploració, ja que algú hi precipità un gran bloc que impedia tota exploració. Per això, darrerament entre d'altres campanyes de desobstrucció, li hem dedicat a l'avenc Hostench una atenció especial. En aquesta nota us presentem imatges dels dies 18.05.08 i 08.06.08.









En aquestes situacions es planteja un cert dilema moral: és lícit que per l'afany d'exploració, desobstruïm una cavitat que algú ha cregut convenient tapar?

Potser un pastor o un caçador que vol evitar que hi caigui un animal?

No sabem de cert qui o perquè ho ha fet, per això el nostre compromís ha estat deixar-hi una mena de tapadora, que sigui fàcil de retirar i alhora impedeix-hi una caiguda accidental.


Els grans bloc extrets, els vàrem allunyar tan com fou possible, per tal d'evitar la temptació de tornar a "taponar" la cavitat.


Aquesta imatge correspon a la protecció provisional que hem deixat per evitar qualsevol caiguda accidental. No és gens natural, però hem valorat, que la seguretat era prioritària.

S'accepten suggeriments de millora.

3 comentaris:

  1. haurien de fer-ho com a Navarra que i fan una mena de tancat prou alt i estable perque ningu hi caigui, i el forat continui estant accesible.

    salut i al forat

    ResponElimina
  2. I si es planteja la pregunta al revés , és licit que obstruïm una cavitat?
    cal buscar alternatives per que tant la seguretat com la possiblitat d' exploració siguin factibles.

    ResponElimina
  3. Hey, really nice blog! I live in Sweden and also have one, www.trierer.blogg.se , (it's in English) hope you'll visit it sometime!

    Leo =)

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.