dimecres, 4 de juny del 2008

Desplaçament de les estalagmites

Enquesta sobre interpretació de formes 1

Cueva Llueva. Matienzo. Footleg

Que provoca la inclinació de les estalagmites?

En aquesta primera enquesta han contestat 21 persones, gràcies per la participació, i aquest és el resultat:

El desplaçament del goteig 6 respostes (28%)
El desplaçament del sol 10 respostes (47%)
Les dues anteriors 5 respostes (23%)

Si observem els “macarrons” del sostre son ben verticals i només les estalagmites estan inclinades. El terra de sediments sense consolidar, evidentment ha sofert desplaçaments gravitacionals arrossegant amb ell totes les estalagmites que s'hi recolzaven.

Però si fem una anàlisi mes detallada veiem que l'estalagmita més gran ha sofert 3 episodis de canvi més sobtat, ben perceptible pel canvi de direcció. Com explicar-ho? Si el canvi fos degut a una sacsejada en el moviment del sediments de base, no deuria d'afectar a totes les concrecions similars?

Analitzant el sostre veiem que l'alimentació prové d'un goteig que ha provocat una “bandera” el que vol dir que l'estalagmita resultant és hereva de dos processos: un de continuat, el desplaçament del sol, i un altre de complementari per desplaçament del goteig estalactític.

L'anàlisi de les formes pot ser un interessant trencaclosques. S'accepten propostes i s'agraeix la participació. Fins la propera.

1 comentari:

  1. Es podria pensar que a l' estalagmita més alta el seu centre de gravetat esta situat mes amunt, per tant un mateix moviment del sòl pot produir una major inclinació.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.