divendres, 23 de maig del 2008

Pou i mina d'aigua a Sant Feliu de Codines

Foto 1 La boca del pou amb la conducció de gas ja col·locada

A Sant Feliu de Codines, Vallès Oriental, estan obrint els carrers per fer una xarxa de distribució de gas.

Durant les obres, al barri de La Sagrera s´han trobat algunes restes d'hipogeus, cavitats artificials excavades sota les cases i que sembla ser que es podien haver utilitzat, segons uns, per reunions de màgia i per altres, com a celler i/o amagatall. De fet, al poble se´n coneixen alguns, tot i que la gent no en vol saber res, sembla que els faci por parlar-ne.

Al obrir el carrer de Sant Isidre, es van topar amb un pou d´uns 5 metres i tot van ser cabòries. Els del gas van dir que ells no hi baixaven, que ho taparien i …en pau! Precisament el forat va aparèixer just davant de can Jep Collet, els meus consogres, que coneixent les meves aficions, els va faltar temps per dir-m'ho, per si volia baixar-hi. Vaig arribar al vespre i la canonada ja estava col·locada, però encara hi quedava prou espai per entrar.

L´encarregat de l´obra va tenir l´amabilitat d´ajornar un dia el tapar la boca del pou i formigonar el carrer i així, el meu fill Lluís i jo vam poder baixar i fer un reconeixement del que s´havia trobat.

A can Jep Collet, ni el Josep ni la Palmira i fins i tot la iaia de la casa, la Maria, de 94 anys, no recordaven la existència de cap pou ni que ningú n'hagués parlat mai.

Foto 2 Vista de la boca des de la base del pou


Es tracta d´una excavació artificial amb un pou cilíndric de diàmetre 1,10 m i fondària de 5 metres, amb petits nínxols a les parets per posar mans i peus per davallar-hi. De la base hi surten tres galeries horitzontals, ara totes eixutes, per la captació d´aigua. També hi ha una excavació amb una paret frontal de totxo com a dipòsit o cisterna, d´uns 3.000 l de capacitat.

Els materials del lloc, així com la base de quasi tot St Feliu, són gresos vermells, anomenades al poble, roca codina.

Foto 3 Galeria nº 4

La galeria 1, de secció 0,70 x 1,30 m acaba als dos metres en una paret de totxo.
La galeria 2, de secció 0,70 x 1,60 m acaba en un mur de pedra. A mig recorregut surt la galeria 4 de secció 0,70 x 1,30 m, que acaba en el punt a on van acabar de picar.
La galeria 3, de secció 0,60 x 1,60 m, acaba en un ensorrament del sostre originat al fer les obres d´una casa, ja que es veuen restes actuals de formigó.


Foto 4 Galeria nº 2


Una aixeta de la cisterna i una canonada d´acer, no crec que tinguin més de cent o cent vint anys, tot i que les perforacions podrien ser més antigues i més recentment haver fet la cisterna.

Foto 5 Tapant-ho tot


Queda descartat que fora un hipogeu, doncs l´accés sol ser per escales o rampa, no per un pou com aquest.


Lluís Auroux

3 comentaris:

  1. Per un oblid meu, no s´ha publicat la topografia. El proper dilluns s´afegirà a l´escrit.
    Lluís Auroux

    ResponElimina
  2. I què hi ha de la galeria 1? No podries tirar a terra la paret de totxos? Sembla interessant...

    ResponElimina
  3. En resposta al Miquel, cal dir que no hi havia temps per fer res més que una exploració, doncs ja he dit que van ajornar l´acabament de l´obra a fí que es podés baixar.
    Lluís Auroux

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.