dijous, 22 de maig del 2008

Espeleocaché


Un nou joc espeleològic, derivat del geocaching, és comença a posar de moda.

La geocerca va tenir el seu origen en el grup de notícies sci.geo.satellite-nav, dedicat als Sistemes Globals de Navegació per Satèl·lit (GNSS). David Ulmer, assidu d'aquest grup, va decidir celebrar el fet que el govern nord-americà suprimís la disponibilitat selectiva (SA) del GPS l'1 de maig del 2000, la qual degradava intencionadament el senyal dels satèl·lits per a evitar que els receptors comercials no fossin massa precisos.

Va proposar un joc a la resta de membres del grup amagant el 3 de maig un «cofre del tresor» als voltants de la ciutat de Portland, a Oregon (Estats Units) i enviant al grup de notícies les coordenades exactes de la seua ubicació. El 6 de maig, aquell tresor ja havia estat visitat dues vegades, quedant-hi registrat en el seu llibre de visites.

El que va començar com un entreteniment amb un marcat caràcter tecnològic, s'ha anat transformat amb el pas del temps en una pràctica estesa a multitud de països i amb centenars de «caches» o tresors a tot el món. Es tenen registrats més de 300.00 tresors actius en 220 estats.


Actualment, tots els buscadors de tresors, anomenats geocachers, comparteixen coordenades, aventures i desventures en un espai virtual comú.


En el cas d'una cavitat subterrània natural o artificial, es donen les lectures del GPS de l'accés, normalment publicades en una pàgina web.

Localitzada la cavitat el jugador cal que trobi l'objecte a l'interior (normalment una capsa que conté un llibre de registre, i diversa informació que pot servir per comprendre la cavitat: topografia, estudis, etc). El joc finalitza per aquest jugador quan penja a la pàgina web original, una foto seva que demostra la troballa.




En l 'espeleocaching és imprescindible seguir la següent normativa :
  1. El tresor no ha de ser el cache en si, sinó el lloc on és amagat. Es procura que els amagatalls estiguin en llocs atractius paisatgísticament, de manera que es tingui una satisfacció encara que no es trobi.
  2. Si trobeu un tresor (normalment una caixa de plàstic tipus tupperware) heu de signar al llibre de visites.
  3. Si trobeu i si agafeu un regal heu de deixar-ne un altre pel que vingui més tard. Als tresors s'hi poden trobar tota mena d'objectes, majoritàriament de poc valor, però també s'hi poden trobar llibres, cartografia, jocs d'ordinador, o diners.
  4. No es pot moure cap caché, a no ser que el propietari del caché ho especifiqui clarament en algunes instruccions introduïdes dins el caché. En aquest cas no parlaríem de "Caches" si no de "Travel Bugs" (bitxos viatgers).
  5. Cal passar desapercebut i tornar a amagar bé el contenidor per evitar l'acció del geomuggles (expoliadors de tresors).

Veieu un espeleo-exemple en aquesta pàgina italiana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.