dissabte, 31 de maig del 2008

La Serra del Montsant


El Montsant és un relleu declarat Parc Natural des del 2002. És un paisatge eminentment rocós, i s’estén en el sector occidental de la Serralada Prelitoral Catalana, dins de la comarca del Priorat. L’àrea protegida té una superfície de 9.242,07 ha, inclosa dins dels municipis beneficiaris de La Morera de Montsant, Ulldemolins, Margalef, Cabacés, Cornudella de Montsant, La Vilella Alta, La Vilella Baixa, La Bisbal de Falset i La Figuera


S’aixeca com un bloc abrupte on hi destaquen fortament les imposants parets rocoses del Cingle Major, compost per conglomerats calcaris de l’oligocè. Per damunt d’aquests, la muntanya continua ascendint suaument fins a arribar a la Serra Major, on es troba la Roca Corbatera, de 1163 metres, màxima altitud del Parc. Un bon grapat de barrancs esquerps vessen les seves aigües al riu Montsant, que travessa la Serra per la banda nord mig partint-la.

Aquest territori amb fortes ressonàncies espirituals en la seva toponímia: el Mont Sant, l'Escala Dei, la cova Santa, amb la singular cartoixa, multitud de balmes obrades, ermites i eremites fins els temps actuals, ha estat objecte de nombroses activitats espeleològiques.


Pel seu treball sistemàtic al massís cal destacar al desaparegut SAS organitzador del III Campament d'Espeleòlegs (1967) i al GEL que ha publicat un detallat inventari dels seus treballs a les revistes Grallera 5 (1999) i Grallera 6 (2006).




Després d'aquests treballs podem considerar que es tracta d'un relleu prou conegut, i malgrat les dificultats d'accés, el catàleg de fenòmens és prou important. No obstant això, encara no es coneix cap xarxa de drenatge subterrani, excepció feta de la Cova de la Taverna (trajecte subsuperficial del barranc del mateix nom) resultant un relleu en que només s'han explorat cavitats estructurals desconnectades de la circulació hídrica.


A continuació reproduïm les topografies de les cavitats que considerem més destacables:

Cova de les Campanes 800 m recorregut i -70 de desnivell

Avenc de l'Aisling 871 m de recorregut i -53 de desnivell

Avenc del Pòdol amb 380 m de recorregut i -85 de profunditat

Cova de la Taverna amb 380 m de recorregut i 55 de desnivell

Avenc del CES amb 160 m de recorregut i -70 de profunditat

Cova Santa amb 200 m de recorregut i -15 de desnivell.




2 comentaris:

  1. Penso que es tindria que afegir a la relació de cavitats l´avenc de Montlleó, a Ulldemolins, amb una fondaria de 40 o 50 metres en un sol pou, format per una diaclasa. Al fons, hi han les restes ossies de diverses persones. Aquesta cavitat marca (de moment) el límit occidental del génere Paranillochlamys catalonicus, coleópter troglobi tipic d´aquesta zona.
    Floren

    ResponElimina
  2. els mapes de les coves estan molt be pero trobem a faltar les seves localizacions podrieu afeixir al text les seves coordenades gracies

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.