dissabte, 3 de maig del 2008

Cent anys d'espeleologia al CECB

El Centre Excursionista de la Comarca de Bages, ha publicat el seu butlleti (núm 34 – 2008) dedicat monogràficament a les seves activitats espeleològiques. Si no podeu aconseguir la versió impresa, properament us el podreu descarregar des de la web del centre on els hi van penjant.

L'article és deu al company Joan Montoya, que també l'ha publicat al seu bloc on el podeu llegir íntegrament.

Aquí només reprodueixo el primer apartat dedicat als antecedents de l'EDES i algunes imatges curioses de valor històric.

"Els Precursors

Als butlletins del CECB, la primera referència al món de l’espeleologia, però sense anomenar-la d’aquesta forma, data d’un 07-09-1907 amb la visita a les Coves de Mura, per Blay Padró (1873-1934) -autor de l’article- i quatre companys més, com a part d’una excursió a Mura i Sant Llorenç del Munt. Reprodueixo a continuació uns paràgrafs pel seu interès: “A tres quarts de quatre de la matinada del dissabte, dia 7 de setembre, surtirem d’aquesta ciutat, amb tartana... A les tres entrarem a la mina, o còves de Mura, formades per diferents accidents del terreny que simulen váries sales al llarg de un corredor. Sorprèn al entrarhi una llarga columna que dona nòm a la sala ont está situada; hi ha també les sales de les flòrs, del drag i dels miralls. ¡Llástima que‘l pòble quan es descubriren hi produis tants desperfectes amb sa ma barroera!.. A dos quarts de cinc surtirem y emprenguent altre volta’l camí...”.

La primera visita a una cova com a objectiu prioritari és una visita organitzada a les Coves de Collbató el 13-09-1908. Aquesta visita dóna peu a un article escrit per Narcís Martrus, explicant amb detall el viatge des de Manresa amb tartana, l’interior de les coves i la tornada cap a casa. “A les sis del mati’ns reunírem devant de la estació del Nòrt... emprenent la carretera de Esparreguera montats a dugues tartanes... A quarts d’onze ens encaminárem cap a les metexes (les coves) , havènt de fer alguns equilibris a la còrda, a un mal pas que en la actualitat están arreglant.”

Novament el 13-08-1916 s’organitza una altra excursió tenint presents “Els bòns records de la excursió que l’any 1908 efectuá el Centre Excursionista a les Còves de Collbató...”. En aquesta ocasió el mitjà de transport és l’automòbil “A les dugues de la tarda sortírem de davant del nòstre llòc social, en automòvil... fins a completar els vintidós llòcs de que’s disposava”. Aquest article va ser escrit per Blai Padrò.

El 12 de juliol del 1919, com a part d’una excursió a Cardona i a Solsona de 30 socis del CECB, es visiten el Forat Micó i la Bòfia Gran. “... Un grupo de 30 socis, entre’ls quals s’hi contaven un bon nombre de senyores i senyoretes, sortírem de Manresa...”.

En anys posteriors es fan algunes “visites” i “excursions” a diferents coves, fins que el 12-06-1927 es fa referència a una “visita - exploració” a la Cova del Lladre als Cingles de Moronell, deixant-se entreveure una actitud més esportiva i científica que turística. En semblants termes es fa una “excursió - exploració” al Forat Micó i a la Cova de Fontcalda de Viladecavalls (Calders), l’any 1931.

El 9 de juliol del 1933 dos membres del CECB (M. Lladó i Ll. Serrat i Oliva) que tornaven d’escalar, junt amb tres companys més, a Montserrat, van baixar a l’Avenc dels Pouetons de les Agulles, convidats per espeleòlegs del Club Muntanyenc Barcelonès que en aquell moment es trobaven explorant l’avenc.

Des de l’any 1935 en què es fa una excursió col·lectiva a les Coves de Collbató, amb la participació de 50 socis, fins l’any 1945, que es torna a fer una excursió a les mateixes coves, no tenim cap referència de més activitat espeleològica. En els següents cinc anys es fan algunes excursions esporàdiques a coves, principalment a les Coves de Collbató. En qualsevol cas, durant la primera meitat del segle XX l’activitat espeleològica és una activitat marginal i esporàdica dintre del món muntanyenc del CECB.

A tall d’exemple, al butlletí del cinquantenari (Noces d’Or 1905-1955), dintre de la Secció d’Esports de Muntanya hi diu: “... la joven subsección de espeleología, cuya hoja de servicios ostenta, en poco menos de seis años de vida propia, cuatro descensos de gran importancia”. El resum d’activitats espeleològiques és el següent: 1 al 1950, 2 al 1951, 3 al 1952, 4 al 1953, 5 al 1954 i 7 al 1955. "



Campanyes 2007 de l'EDES

Pics d'Europa

Vall d'Aran - Bargadera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.