dimarts, 22 d’abril del 2008

Tarjes de Federat

MODELS DE TARJES DE FEDERAT AL LLARG DELS ANYS

En veure l´article de l´Ariadna, amb la inserció de les fotos de la seva primera tarja de federada en espeleologia, he cregut interessant mostrar un recull de diferents models d´aquestes tardes al llarg dels anys. No és un recull exhaustiu, és una presentació cronològica d'alguns models diferents que he anat guardant, juntament amb altres cedits per l´amic J.M. Victòria.

La tarja més antiga presentada correspon a l´any 1964. És de format vertical, 80x120 mm. Tot i que ja existia el Comité Regional de Exploraciones Subterráneas (C.R.E.S.) a la tarja no se'n feia cap referència. Era expedida per la Federación Española de Montañismo, encara no hi havia la més mínima independència.

La del 1968, és una tarja tipus llibret, 82x125 mm de la Federación Española de Actividades Subacuáticas, llavors, en teoria, necessària pel lloguer del material d´immersió quan anàvem a la Fou de Bor, el Forat de l´Or, etc. Ja sé que no és d´espeleo, però no deixa de ser un complement informatiu.

La del 1969 i de format horitzontal, 111 x 72 mm encara tenia que ser també tramesa per la Federación Española de Montañismo. En aquells moments, tot i que no se´n diu res, l´organisme espeleològic era el Comité Regional de Espeleología (C.R.E.).

La del 1972, prorrogada fins el març del 1974, és del tipus llibret, 75x103 mm i estava tramesa pel Comité Catalano-Balear de Espeleología (C.C.B.E.), sempre dins dins de la Federación Catalana de Montañismo.

La del 1984, 105x64 mm ja és de la Federación Española de Espeleología, sense cap relació amb federacions de muntanya.

La del 1993 és semblant a l´anterior, però de format més petit, 87x54 mm i ja sense l´espai per a la fotografia. Segueix sent exclusiva de la Federación Española de Espeleología.

La del 2001, 80 x 50 mm és d´una mida molt més petita i presenta un disseny molt diferent. És exclusiva de la Federació Catalana d´Espeleologia.

La del 2002, 85,5 x 54 mm és un “híbrid” i tornem enrere. Una cara pertany a la Federación Española de Espeleología i l´altre cara a la Federació Catalana d´Espeleologia, repetint-se gairebé totes les dades en les dues cares.

La del 2006, 85,5 x 54 mm és majoritàriment de la Federació Catalana d´Espeleologia, tot i que també hi ha la menció de la Federación Española de Espeleología.

La del 2008, tanmateix que també ho era la del 2007, 85,5 x 54 mm, ja és exclusivament de la Federació Catalana d´Espeleologia.


La darrera presentada, és la de l´Ariadna del 2008, un tipus especial de tarja de la Federació Catalana d´Espeleologia destinada als infants i molt econòmica, una mena de promoció per fomentar la incorporació oficial infantil al nostre esport.

Posats a fer, tothom que en tingui algun model diferent, ho pot editar o dir-ho per anar-ho afegint i així obtenint un recull més complet.


Lluís Auroux

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.