Doctor en ciències naturals, zoòleg, ecòleg, geògraf, bioespeleòleg estudiós dels quiròpters.
EL ESTUDIO BIOLÓGICO DE LAS CAVIDADES SUBTERRÁNEAS
E. Balcells R. (1959).
63 p., 77 fig., 240x170 mm.
Ed. Diputació de Biscaia.
(Tirada a part amb portada i numeració pròpia de les Memòries de l'Asamblea Regional de Espeleología, Carranza (Vizcaya) 1958).
Aquesta fou la primera obra divulgativa general de la biospeleologia, escrita en castellà, de la que pogueren disposar, a mode de manual, els espeleòlegs de l'Estat.
Abans l'obra més propera de referència era la de René Jeannel, Les fossiles vivants des cavernes (1943).
Balcells fou un estudiós que s'interessà en molts temes diferents dins de la zoologia i la geografia.
Un dels seus biògrafs el considera com un investigador enciclopèdic.
Però, després de la seva mort, entre les diverses notes biogràfiques que he consultat, no he sabut trobar cap amb referències de les seves activitats bioespeleològiques.
Professor de l'Institut de Fisiologia i Bioquímica de la Universitat de Barcelona. Amic i col·lega del doctor Español del Museu de Zoologia, foren els dos únics científics, a l'època de l'edició del llibre, que s'interessaren per les investigacions biospeleològiques, com es suggereix al mateix llibre de Balcells, on diu, El material capturat pot ser enviat a especialistes (...) a Espanya n'hi han, de moment, dues persones disposades a realitzar aquestes tasques: Francesc Español i Enric Balcells (p. 50).
Els seus estudis sobre els ratpenats els difongué, principalment, a Speleon (1952-1963). Participà al III Congrés Internacional d'Espeleologia a Viena (1961) amb la presentació d'una ponència.
Al 1963 es trasllada a Jaca on comença a treballar a l'Institut d'Estudis Pirenaics del CSIC, avui Institut Pirenaic d'Ecologia. L'any 1983 publicà, Revisión faunística de los murciélagos del Pirineo Oriental y Catalunya, dels que són coautors Alexandre Carol i Francesc X. Samarra que publicaren l'any 1986, Les rates pinyades, editat per la Federació Catalana d'Espeleologia i dedicat pels seus autors a Balcells.
Els seus més nombrosos col·laboradors en la recol·lecció i observació dels ratpenats foren els espeleòlegs. També, Balcells sempre va col·laborar amb ells, com per exemple, a l'elaboració de l'apartat de vertebrats de fauna cavernícola del catàleg espeleològic de Barcelona (1961).
L'Oleguer Escolà (1974) va fer, en català, una adaptació de la Introducció a la biospeleologia de Balcells, una edició de 26 planes en ciclostil, amb l'intenció de completar-ho i acabar-ho més endavant.
Francesc Miret.
Només confirmar el destacat paper que ha tingut en Balcells en la bioespeleologia catalana. Ell tenia un important càrrec i uns grans mitjans que aprofitava per divulgar la zoologia i agrupar els estudiosos tot fent una pinya. Durant molts anys va organitzar unes reunions mensuals de zoólegs que es portàven a terme a la Delegació del Consell Superior d´Investigacions Científiques del carrer Egipcíaques nº 15 de Barcelona i a les que habitualment es presentàven temes de fauna cavernícola i també servia per trovar-nos tots els interessats en recollir i estudiar la vida subterrània.
ResponEliminaLluís Auroux