dissabte, 22 de març del 2008

Llitera de rescat espeleosub

Imatge de la llitera. Foto Josep Guarro

Espeleoastur els companys del Grupu d'Espeleoloxía Gorfolí sempre atents amb el mon de l'espeleosub, han publicat una nota d'en Josep Guarro sobre aquesta llitera tot aprofitant la circumstancia de la difussió d'un vìdeo sobre un exercici de rescat que l'utilitza.

Llitera de l'Espeleosocors Francès (SSF) per al rescat en cavitats inundades. Nota d'en Josep Guarro

Fa alguns anys vaig assistir a una demostració del SSF d'aquesta llitera, no és tan fàcil com sembla; ells (un bon equip de gent molt competent) porten molts anys desenvolupant aquesta llitera, la tenen dissenyada de tal forma que és completament desmuntable i entra en unes 20 saques d'espeleo, totes numerades.

El ferit va en una mena de vestit sec, que és de cos sencer, cames unides, però amb mànigues per als braços, enmig de les cames porta una "finestra" transparent per poder veure un monitor que mesura en temps real les constants del ferit, ritme cardíac, tensió arterial, oxigen en sang; així el metge pot decidir fins a l'últim moment avortar l'entrada a l'aigua si l'accidentat no està en condicions.

El ferit també porta una màscara facial amb comunicació per ràdio amb els socorristes. Després està el tema de donar-li flotació a la llitera, té tot un sistema de flotadors amb les seves vàlvules etc, i el tema de l'equip de respiració del ferit.

Moure la llitera i controlar la seva flotabilitat sobretot si no hi ha bona visibilitat és tasca gaire complicada, sobretot si els que es manegen la llitera no es poden veure bé entre ells.

Després està el tema que aquesta llitera només és útil en unes circumstàncies molt determinades; els equips de rescat en espeleosub anglesos tenen una altra filofilosofia: ells s'inclinen a intentar que el ferit surti sempre pels seus propis mitjans, i mai han pretès desenvolupar una llitera d'aquest estil.

És un afer complex, per descomptat si algun dia pasa quelcom aquí a Espanya, amb unes circumstàncies tals que faci falta treure a algú amb llitera, significa que el ferit està molt fotut i que no pot sortir pels seus propis mitjans, per tant també és molt fotut intentar-ho treure improvisadament amb una llitera; jo penso que en un cas així el millor seria avisar a aquest equip del SSF.

Al meu parer, usar una llitera estaria només justificat quan es tingui que inmobilizar la víctima gairebé totalment (tronc i extremitats inferiors), o quan el seu estat li impedeixi completament bussejar (traumatismes en el cap, pèrdues de coneixement etc), però si només és per a una cama, se li pot intentar treure remolcat però sense ficar-ho en cap llitera, que sempre serà mes fàcil. Vagi, almenys si a mi em passés quelcom en una cama, intentaria per tots els mitjans que no em fiquessin en cap llitera per passar-me per un sifó. He patit una fractura de genoll (accident de moto), i penso que seria suportable passar un sifó si t'han sedat per al dolor i algú et remolca. Per a casos més greus (pèrdues de coneixement, fractures al tòrax, etc.), sí que pot ser necessària la llitera."



Exercici de rescat SSF al Goul de la Tannerie





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.