
HDR són les sigles de "High Dynamic Range" (Alt Rang Dinàmic), encara que el nom complet d'aquesta tecnologia és "High Dynamic Range Rendering" o HDRR (Renderitzat d'Alt Rang Dinàmic). Aquesta tecnologia imita el funcionament de l'ull humà.
L'ull s'adapta de forma contínua i amb gran eficàcia a les diferents lluminositats d'una mateixa escena obrint o tancant l'iris mentre es va integrant tota la informació captada al cervell.
D'aquesta manera aquest òrgan és capaç de veure de forma clara una escena amb zones amb diferent il·luminació.

Mitjançant les tècniques de HDR s'intenta esmenar aquest defecte de la fotografia aconseguint il·luminar correctament totes les seves zones encara que continguin "quantitats de llum" molt diferents.

Els nous programes d'edició fotogràfica comencen a venir equipats amb un “render” que permet unificar aquestes imatges aconseguint l'efecte HDR, de manera que es reprodueixen amb nitidesa tant les zones fosques com les més il·luminades.

Precisament en els paisatges i específicament en els subterranis, ens trobem freqüentment amb aquestes zones molt contrastades, que la tècnica HDR restitueix amb un major “realisme”, tot i que els resultats per poc habituals ens poden semblar mes “irreals”.
En aquest article a tall d’exemple, us presento uns retalls de fotos de cavitats realitzades amb aquesta tècnica, que es poden trobar a la xarxa.
La dificultata l' espele es queper obtenir imatgets HDR cal que siguin estatiques, ja que cal treballar amb un tripode i diferents diafragmes.
ResponEliminaUna alternativa, es utilitzar imatges RAW, mols mes grosses, però no hi ha perdua per part de la camara.
Hi ha una web http://www.dzoom.org.es/
de tractament d' imatges que aporta prou informació i d' aqui links a altres webs