Aquest és el llibre més transcendental que s'ha escrit al llarg de la història de l'espeleologia.
La primera edició original és datada l'any 1933. A l'any 1941 ja s'arribà a la 34ena!
Quina explicació té que un llibre de divulgació de l'espeleologia es continués reeditant a una Europa en guerra? A més, a França que estava ocupada per les forces militars dels països de l'Eix?
De quin contingut especial disposa aquesta obra que s'ha traduït a diferents idiomes i editat a tants països de cultures molt diferents?
No es tracta d'un compendi científic, tampoc és rigorosa en les seves dades, el tema principal era pràcticament desconegut a l'època (encara avui no és gaire conegut), ni tan sols ofereix les grans exploracions espeleològiques que efectuaven els italians a aquells temps.
Literalment el relat és planer, àgil i entenedor. Però només amb això no n'hi ha prou per a que un llibre vagi passant de generació a generació .
Casteret començà les seves activitats a la dècada dels anys vint quan s'anaven produint molts canvis polítics generals. Es desenvolupaven nous règims, comunisme i feixisme.
Els mitjans de comunicació, diaris i ràdio, s'utilitzaren com canals de propaganda dels diferents Estats, des d'on es cantaven les sensacionalistes gestes dels seus herois que conquistaven a altres països, assolien grans cims als Alps, començaven a rondar per l'Himalaia, assolien els pols, “descobrien” noves terres, volaven cada cop més lluny i més alt, guanyaven medalles a les olimpíades.
Tot això i moltes coses més només estaven reservades per a uns pocs elegits.
Els científics ens diuen que els gens del homo sapiens estan programats, principalment, pel primordial que és la subsistència. Un dels principals recursos per a procurar-se la subsistència és la recerca.
Però un cop que ens hem assegurat poder menjar, beure, etc., l'instint no s'aplaca i continuem recercant.
Per a tenir-ho més fàcil el sistema ens dicta els models i les modes, ens fa marcar fites, ens diu el que és bo i dolent i també el que està bé i malament.
Casteret ens va explicar que nosaltres podíem banyar-nos a les aigües d'un llac glaçat, pujar-nos d'alt d'una antena, saltar des d'un penya-segat, arrossegar-nos per una gatera i sobre tot que per a recercar no calia anar-se gaire de lluny de casa. Aquest missatge és ben vigent.
Per això, llegint a Casteret ens adonem que les nostres necessitats innates de compensar l'ego són realitzables amb activitats al nostre abast. No cal que viatgem a l'espai, ens comprem un Ferrari o que ens toqui la grossa de Nadal.
En el meu cas, l'espeleologia m´ha servit per a desenvolupar les meves inquietuds de recerca, que podrien haver seguit altres direccions, però que segurament mantindrien les mateixes motivacions i finalitats.
Francesc Miret
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.