diumenge, 3 de febrer del 2008

Síndrome de l’arnès

La immobilització penjat de l’arnès, pot ser molt perillosa. Per esgotament o per pèrdua del coneixement, una perllongada suspensió sense moviment és potencialment causant de greus conseqüències, ja que pot acumular-se la sang en les extremitats inferiors i no arribar al cervell ni al cor.

Igualment delicada es l’actuació dels rescatadors en restablir la circulació, per tal que no es produeixi un retorn brusc situant al accidentat en posició horitzontal prematurament; cal fer-ho gradualment, mantenint la posició d’assegut, segons diuen, un mínim de 20 minuts.

Aquesta situació ha estat objecte d’especial atenció en el cursos de espeleo-socors. L’escola de la Federació Francesa d’Espeleologia, va editar en el seu moment un vídeo en format VHS, avui exhaurit, que ara el trobem penjat a la xarxa en la seva versió digital.

Fou elaborat seguint els treballs del CREPS de Chalain (1984) i el CHE de Besancon (1986) i presentat per primer cop en les “Journees d’etude et de recherche medicale en speleologie”

Tot i els anys transcorreguts, potser us pot interessar visualitzar-lo.


2 comentaris:

  1. El sindrome de l´arnés es mol semblant al "sindrome de aplastamiento" que es produeix quan una extremitat queda aixafada: no es produeix la circulació de retorn (venosa), quedan un volum de sang enmagatzemat al membre comprimit. Quan aquesta presió desapareix, tota aquesta sang retorna al rec sanguini, produin, diguem, un enverinament general al cos. Momentaniament, hi ha fase asimptomática, pero en unes hores, es pot presentar acidosis metábólica (exces de Ph a la sang, causat pel volum d´oxid nitric)), hipovolemia, (baix volum de sang)shock, insuficiencia renal aguda i fallida renal aguda.
    La gravetat del cas depen del temps i la presió que els membres inferiors soportin.
    El tractament a lloc es sempre clinic: administració de liquids (manitol, bicarbonat, serum) per via endovenosa, per afavorir la diuresis.
    En el sindrome de l´arnés es dificil que es presenti isquemia dels teixits afectats.
    Aquest cas es mol semblant al que a ocorregut a passatgers de viatges llargs, en que les cames d´aquests, per la manca de condición ergonómiques, han quedat comprimides per un temps determinat.
    Floren.

    ResponElimina
  2. Aquest xicot, el Floren, ha equivocat la carrera. Hauria de ser metge!
    Molt bé les explicacions
    Lluís Auroux

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.