dissabte, 12 de gener del 2008

Tsumeb, la mina avenc.


La mina de Tsumeb, a Namibia és un lloc excepcional que conté una extraordinària diversitat de minerals de plom, coure, zinc, plata, antimoni, arsènic, cadmi, cobalt, mercuri, molibdè, níquel, estany, vanadi, etc.

Situada en el nord de les muntanyes Ottavi en una zona de roques dolomítiques carstificades, es tracta d’un tub sub-vertical d’una profunditat de prop de 1.800 metres, d’on s’han extret milions de tones de mineral. Per disminució de la rentabilitat la mina fou tancada el 1996.

La formació del dipòsit de Tsumeb va donar lloc a grans discussions geologiques que han finalitzat per concloure, que l’estructura del tub de la mina és deguda a un fenómen càrstic amb una antiguitat de més de 650 milions d’anys.

Durant els períodes d’emersió de la regió, és generà aquesta gran cavitat en la dolomia.

Posteriorment el mar reompli el tub d’aigua i sorra, que amb el temps i el metamorfisme es convertí en una veritable quarsita. En un posterior episodi, entre 580 i 530 milions d’anys, després de l’aixecament de la cadena muntanyosa de Damara, el conducte s’enriquí en minerals lentament cristalitzats, a partir de solucions hidrotermals que circulaven dins del tub ple de sorra.

Es tracta doncs, d’un dipòsit hidrotermal dins d’un conducte càrstic. I alhora, evidentment d’una cova plena de belles coses, que s’ha convertit en una parada obligada, dels itineraris geològics que els alemanys han popularitzat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.