dilluns, 5 de novembre del 2007

Pozo Alfredo


Les concrecions que trobem decorant les cavitats calcàries obeeixen habitualment als dipòsits de precipitació de les aigües saturades en carbonats, també apareixen a les cavitats volcàniques, on no hi participa el procés de filtracions, sinó el de fusió de la lava del sostre ja refredada, i reescalfada per les colades roentes que circulen pel tub subjacent.

Tot i que els mecanismes siguin molt diferents, al final les formes resultants tendeixen a apropar-se, és el fenomen dit de convergència de formes.

Pues bé avui us presento un altre cas singular: la "Cámara de los vitriolos" replena de estalagmitas i estalactites, on el sofre forma el groc, el ferro el vermell, el coure el blau, i la combinació d’aquests colors i els diferents graus d’oxigenació per microorganismes forma un veritable regne multicolor, localitzat en una bossa natural dins d’una explotació minera a la onubense localitat de Minas de Riotinto.

Es tracta del denominat Pozo Alfredo situat a 500 metres de fondaria. S’accedeix per l’excavació de la Corta de la Atalaya, i en el seu interior a 60º de temperatura és desenvolupa un mon mineral espectacular de concrecions tintades de tots els colors.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.