divendres, 16 de novembre del 2007

Cicle de l'aigua

Seguint amb els actes de la Setmana de la Ciència, el passat dijous dia 15 vaig a assistir a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Barcelona a la conferencia:

Un projecte de recerca sobre les repercussions del canvi global en el cicle de l’aigua


Aquesta activitat dissenyada per donar a conèixer tant al públic universitari com general, un treball de recerca que s’està desenvolupant al CETaqua (Centre Tecnològic de l’Aigua) que té el canvi climàtic en l’àmbit de l’aigua com una de les seves línies de recerca.

Després de la protocol·lària presentació de l’acte per en Ramón Codina, Sotsdirector de Recerca i Cap d'Estudis de Postgrau, va inicar la exposició el Dr. Emilio Custodio, catedràtic i director del Departament d’Enginyeria del Terreny, Cartogràfica i Geofísica de la UPC, a tal de presentació de la següent ponent, va fer una exposició general sobre els condicionants del clima i les repercussions dels canvis globals sobre les necessitats d’abastiment d’aigua, actuals i futures.



A continuació el gruix de la presentació el desenvolupà la Sra. Isabel Escaler, enginyera de Camins, Canals i Ports i directora de la línia d’investigació Canvi Global al CETaqua. Presentà el projecte de recerca “Modelació hidrològica a mitjà i llarg termini de recursos hídrics com ajuda per a la planificació i adaptació al canvi global” explicitant les seves diferents fases.


Apuntà els condicionants metodològics, explicà els estudis realitzats en altres conques, qualitatius i quantitatius, els graus d’incertesa i els resultats esperats, que probablement s’iniciarà a la conca del Llobregat en el període 2009-2011.


En el col·loqui final s’apuntà que el Ter, en els darrers 40 anys ha perdut un 25% del cabal (similar a l’Ebre) i un augment de la temperatura que ha trencat l’estratificació tèrmica hivern - estiu amb greus alteracions dels seus habitats.


Terra, la pel·lícula del nostre planeta.

La següent imatge correspon a la pel·lícula documental, actualment en exhibició, Terra, on l’escalfament de l’àrtic amenaça la supervivència de l’os polar.

Terra. Trailer I




Terra. Trailer II



1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.