dilluns, 15 d’octubre del 2007

Comiat al Dr. Gibert

Les cendres del Dr. Josep Gibert han estat escampades en el jaciment granadí de Venta Micena.

Dr. Lluis Gibert homenatjant al seu pare.

En l’espeleobloc del 9 d’octubre de 2007 ja es va donar la noticia de la seva mort i una petita nota biogràfica.

El dia 13 d’octubre de 2007, en una emotiva cerimònia promoguda per l’Ajuntament d’Orce, on han participat familiars, amics i representants d’institucions, les cendres del Dr. Gibert han estat escampades al jaciment en el qual l’any 1982 va descobrir el famós crani de l’Home d’Orce.

Imatge Dr. Gibert. Venta Micena

La secció Villalta d’arqueologia i paleontologia de la Federació Catalana d’Espeleologia ha estat present en aquest acte.


Excavacions a la Cueva Victoria

Dr.Gibert. Cueva Victoria.

Des de fa algun temps membres d’aquesta secció participen en alguns dels treballs que el Dr. Gibert i el seu equip realitzen a Cueva Victoria (Cartagena, Múrcia). Aquesta cavitat és de gran importància per l’estudi de la fauna del Plistocé inferior, entre 1.800.000 i 1.450.000 anys i, també perquè es va descobrir una falange d’homínid d’una antiguitat encara pendent de precisar.

Cueva Victoria. Sala La Unión.

Cueva Victoria va ser explotada com una mina de la que s’obtenia manganès, amb l’obertura de pous de ventilació, noves galeries artificials i l’ús d’explosius que varen produir grans despreniments. Aquesta explotació ha fet que la morfologia de la cova i els seus sediments hagin quedat molt alterats, dificultant-ne el seu posterior estudi.

Cueva Victoria. Excavació 2006.

Inicialment, el paleontòleg i espeleòleg Juan Pons Moyà, mort prematurament, va descobrir la citada falange i ho va publicar a la revista Endins temps després (núm. 10-11 de l’any 1985). També era autor d’altres treballs sobre la fauna descoberta. A continuació científics com el Dr. Villalta i els Drs. E. Carbonell, J. Agustí i S. Moyà varen treballar a la cova.

Cueva Victoria 2006.

L’any 1984 el Dr. Gibert va iniciar les seves excavacions Cueva Victoria i durant aquest període s’ha ampliat notablement el registre fòssil i el coneixement de la gènesis i evolució del jaciment.

Queda encara molta tasca a fer i esperem que l’equip que ha format el Dr. Gibert la segueixi realitzant.


Text i fotografies subministrades per Teresa Hernàndez i Miquel Nebot

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.