dissabte, 1 de setembre del 2007

Sifons a -1.000 m en els Picos de Europa


Al massis central dels Picos de Europa, en el sector Castil-Tortorios-Carnizoso-Urriello, seu de repetides campanyes espeleológiques al llarg dels darrers 20 anys, essencialment gràcies a la unió de grups cantàbrics, s’han explorat nombroses cavitats, entre elles tres ja han arribat als -1.000 (Torca Uriello 1.022 de desnivell i 4.057 de recorregut, la Torca Castil -1.028 i 4.400 de recorregut, i la Torca Piedras Verdes .1.187 i 3.158 de recorregut).

L’extraordinari treball realitzat, cal valorar-lo en la seva veritable dificultat, marxes d’aproximació dures, condicions climatològiques exigents, com correspon a unes plataformes situades per sobre dels 2000 m d’altitud, i per acabar d’arrodonir, la superació de sifons situats més enllà de la cota -1.000 de fondària.


En la Torca Castil superació d’un sifó de 75 metres de longitud i -9 de profunditat, situat a la cota -1.019 m, us recomano la lectura de l’article aparegut a la revista gratuita Plonggesout.


A la Torca Piedras Verdes aquest any s’ha explorat a la cota -1.100 un sifó de 50 m de longitud i -22 de fondaria, que continua baixant com a mínim 5 metres més.

To això evidencia un gran nivell tècnic dels equips exploradors, que mereix la nostra admiració i reconeixement per la tasca realitzada.

Per situar-vos en les condicions del massís us proposo visualitzar el següent vídeo portuguès de l’expedició del 2004.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.