dilluns, 24 de juliol del 2017

Cova del Granit (4). Torla, Huesca.

...segueix de l'apunt d'ahir...

El conducte final
La "gran galeria" finalitza en un tram de gran acumulació clàstica i sedimentària que obturen el que segurament era la continuació previsible.
Però veiem que hi ha una galeria penjada, a la que si pot accedir fàcilment remuntant el caos per la seva dreta. Es tracta d'un conducte prou diferenciat, amb dimensions reduides que poc a poc obliguen a gatejar fins la seva obturació unes desenes de metres mes endavant.
Les pròpies dimensions d'aquest conducte final ens permeten visualitzar d'a prop una varietat notable d'aspectes morfològics, gaves, palets rodats de diferents mides i materials diversos, fragments de roques esclatats per gelifracció, reompliments sedimentaris que han arribat a colmatar i novament reexcavar la galeria, concrecionament en creixement, destruit per nova etapa erosiva, costres estalagmítiques de diverses capes totalment capgirades, sediment fluvials fins plegats, etc.

El Tronc
Un sorprenent tronc, de gruix i llargària considerable, es localitza en la gran galeria, i força allunyat de la boca.
Que hi fa? Per on ha entrat? Com és que no hi ha cap altre tronc en tota la cavitat?

El que podria semblar misteriós, té una explicació senzilla si retrocedim en el temps...en els anys de la descoberta de la cavitat, quan la potencia lumínica del carburers era força limitada i no es podia veure d'on venia una bonica colada...i s'intuïa que era una mena de balcó penjat on podria haver alguna continuació.

Als exploradors segons en explica el Toni participant en aquella aventura, se'ls va ocorre que podien arrossegar un tronc de l'exterior i després de una feinada considerable recolzar-lo contra la paret en el lloc indicat, enfilant-se per ell i comprovant que no era rés més que un replà concrecionat.
Potser aquest detall no s'havia explicat fins ara i algú altre ha cregut que valia la pena escalar la colada per veure si l'arbre procedia d'una galeria penjada...una hipòtesi poc creïble...gairebé tan inverosimil com pensar que alguns espeleòlegs havien estat capaços d'introduir-lo fins aquí.
Un extrem de corda penja del balcó.
...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.