dimarts, 2 de maig del 2017

Inventari faunístic de la Cueva del Viento, Tenerife

Portada del llibre d'actes del congrès

El nostre col·laborador habitual, en Pere Oromí, ens ha donat a conèixer un interessant article de què n'és coautor.

El mes de setembre de l'any 2016 va tenir lloc el 6º Congreso Español sobre Cuevas Turísticas, organitzat per la Fundacion Cueva de Nerja. El lema general va ser "El Karst y el Hombre: Las Cuevas como Patrimonio de la Humanidad".

Es va publicar un llibre de 528 pàgines dels 44 treballs, que ha estat editat per la Ed. Asociación de Cuevas Turísticas Españolas (ACTE) ISBN: 978-84-617-4702-3 De les quaranta-quatre presentacions, una corresponia a l'inventari faunístic de la Cueva del Viento, de Tenerife. Donada la gran importància de la vida subterrània dins de cavitats desenvolupades en terrenys volcànics, inserim el treball. Els autors i l'editorial han permès aquesta transcripció. La referència de l'article és:

CUEVATUR 2016
VI CONGRESO ESPAÑOL SOBRE CUEVAS TURISTICAS
El Karst y el hombre
Las cuevas como Patrimonio Mundial
Nerja (Málaga), 2016

F.M.Mesa, A.J. Pérez y P.Oromi. La Cueva del Viento(Icod de los Vinos, Tenerife). Recopilatorio de su catálogo faunístico y subfósil. 35-46.

Ja hem parlat en alguns posts de les particularitats de la fauna que s'ha adaptat i evolucionat en els tubs volcànics, sota les capes de lava i la xarxa d'esquerdes que les conecten entre sí permetent que els individus puguin cercar els seus territoris i perpetuar les espècies. També el Medi Subterrani Superficial (MSS) hi és present, ajudant a la seva interconnexió. Tota aquesta fauna ha evolucionat del tot independent de la que colonitza la molt propera Àfrica, però l'aïllament de les illes ha fet que totes aquestes espècies siguin endèmiques.

Particularment importants són els primers capítols: El medio subterráneo terrestre; Proceso colonizador de las lavas estériles; Adaptaciones morfológicas: troglomorfismo, que en si, ja és tot un tractat resumit de les generalitats de la bioespeleologia.

L'hemípter troglobi Collartida tanausu de cavitats de l'Illa de La Palma.   II Concurso de fotografía de flora y fauna cavernícola 2011, organitzat pel Grupo de Espeleología Villacarrillo.
Aquesta foto s'ha afegit a l'article original.


Cueva del Viento. Aquestes dues fotos s'han afegit a l'article original

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.