dilluns, 3 d’abril del 2017

Forat dels Lladres (Abella de la Conca).

Al llarg dels anys 60 en unes campanyes de la SIE vam poder visitar algunes cavitats en aquesta serralada de les que destacaríem l’Espluga el Congost per la seva amplitud, situació i restes d’ocupació. Dels ponts de roca visibles per damunt del poble (Forat de la Guineu o Forat dels Lladres) ens comentaren que eren de difícil accés i que no tenien parts “fosques”.

Però cada cop mes els escaladors, fins i tot els transfronterers, han fet seus aquests relleus encinglerats on tracen multitud de vies que algunes s’endinsen en aquestes cavitats residuals o les utilitzen com a trams de les seves travesses i ens han deixat descripcions de les seves interessants característiques. 



Però tot i ben coneguda pels escaladors, que fins i tot s’ha equipat una via d’accés, quasi una via ferrada, no coneixíem fins ara cap topografia espeleològica.


Finalment en Ferran Alexandrí ens feu arribar una part de l’article destinat a ser publicat en la revista Muntanya, on ja veiem un perfil de la cavitat.

Els companys del Espeleoíndex inclouen una complerta fitxa de la cavitat amb la topografia sencera i reprodueixen la descripció que tot seguit inserim.

"Un cop superat tot l'itinerari d'accés s'arriba a un primer pont de roca que, de llargada prou ampla (31 m) perquè tingui més les característiques d'una petita cova que no pas d'un arc. Superat aquest pas, arribem a una talaia on la vista gaudeix d'un encadenament natural admirable: un veritable arc de roca en equilibri, magnífic i esplèndid, estilitzat, una forma ovoïdal perfecta. Al darrere seu, seguint la seva projecció inclinada, com si es tractés d'un gran túnel erosionat i perforat, es mostra admirablement l'enorme forat dels Lladres, una cova amb una boca de grans proporcions, que sembla encaixar perfectament amb l'arc que té al seu davant. (ETRS89; X: 342114; Y: 4669680; Z.
1154 m.)

La cova presenta una boca esbiaixada i ovoide, que segueix la mateixa inclinació dels arcs i ponts precedents. El que veiem actualment és un fragment de galeria d'una cova que té una direcció ONE-ESE, subparal·lela a la direcció de les capes, que capbussen uns 60º cap al SO. La cavitat drenava l'aigua en direcció a llevant. En baixar el nivell de base, va quedar seca i es va iniciar l'erosió de les roques exteriors. Aquesta erosió ha fet aforar fragments de la galeria i ha deixat algunes arcades espectaculars.

Un cop a la boca, la progressió a l'interior segueix la tònica ascendent fins que la cavitat queda tancada en un fons de paret. No és necessari dur llanterna, perquè la llum diürna permet la visió fins al fons de la cova. S'observa presència de guano (de ratpenats i probablement també de voltors, que abunden per la zona i fan niu en els forats de la cinglera)."



Selecció d'algunes pàgines a la web:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.