dimecres, 19 d’abril del 2017

Espluga de les Caixes de Fenollet (2) Serra de Sant Joan 9.

...segueix de l'apunt d'ahir...

Galeria de les caixes
Certament la presència de les caixes, a part de la perplexitat que produeix, ens planteja el clàssics interrogants: que, qui, com i quan.  Que hi fan?, Qui les ha dut? Com han aconseguit situar-les en aquest punt? i Quan ho van fer?

La major dificultat per intentar donar unes primeres respostes és que la seva localització en una cavitat penjada en una gran paret vertical, on cal davallar 60m i després remuntar escalant altres 7m sense les tècniques actuals desafia tota intuïció.

Després de gatejar pel conducte d'accés, la galeria on es dipositen les caixes te 12m de longitud, un primer tram constituït per una saleta amb una amplada màxima de 3 metres i la seva prolongació diaclasada fins un petit colze final. En una bona part presenta xemeneies que per una escalada en bon part aèria de 8m condueix al pis superior.

Hi ha restes de fustes dispersos i tres caixes formades per taulons encaixats sense claus, el seu perímetre aprox. 60x60cm, sense fons ni tapadora amb fondàries variables entre 40cm i  prop de 100cm.

- Es clar que les caixes van ser muntades en el propi lloc.
- El fet d'estar buides, interpretem que tot i ser construïdes per emmagatzemar alguna cosa que, o bé finalment no vam poder omplir-les, o les van buidar posteriorment al seu us.

Altres troballes en la galeria de les Caixes
Eines metàl·liques: ganivet i anella.
Rodona o tap de fusta i ossos. Per una primera apreciació del company Miquel Nebot l' os analitzat és de vaca i probablement en vistes a la seva pesantor correspondria a un exemplar prou antic, anterior al millorament genètic de l'especie.
Acumulació d'excrements de "vertebrats" en estat fòssil?

Tot ens indica que ens trobem amb un dipòsit força antic, que coincideix amb la total ignorància sobre la seva existència en cap dels masos propers, on hem pogut parlar amb gent d'elevada edat, que ni tenien noticia ni els seus pares ni avis els havien explicat res.

El misteri que cal desvetllar de qui, perquè i quan foren introduïdes les caixes, resta a l'espera que els especialistes en restes històrics els puguin estudiar.

Evolució de la cavitat
Tal com veiem en d'altres cavitats d'aquesta serralada, es tracta d'una cavitat residual i la seva boca actual és totalment accidental resultat de l'evolució del vessant que en un proper apunt intentarem analitzar amb més detall.

La galeria superior és la que presenta un major concrecionament, però en diversos punts observem obstruccions, reompliments sedimentaris, trencaments, superposició de etapes litogèniques, reexcavació, etc. que la caracteritzen com un fragment d'una cavitat d'una llarga evolució.

Dipòsit de les caixes
Ja hem vist quan improbable és que les caixes s'hagin introduït per l'accés actual. Per molt que la gent que en el passat habitaven aquests indrets, fossin prou hàbils, no veiem com podien trobar un sistema per accedir-hi a no ser que la configuració exterior fou prou diferent a l'actual i per algun relleix o plataforma a mitja paret accedissin, be per la boca que coneixem o bé per alguna d'altra avui taponada.

Un detall que pot suggerir que l'entrada es deuria fer pel pis superior, és l'existència del tronc travessat prop de la capçalera de la segona escalada, que podia complir la funció de facilitar el descens de persones o materials.

1 comentari:

  1. Realment és una troballa enigmàtica, com ho fou en el seu moment l'enterrament de la cova de Set Comelles.
    Esperem més noticies d'aquestes investigacions.

    Sergi Soler

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.