dimarts, 7 de febrer del 2017

Pasejada fotogràfica pel Solencio de Bastaras 2 (2)

La Galeria Bonica, dins les galeries fossilitzades. Un conjunt monumental de gran bellesa

2ª PART

En aquesta pasejada pel Solencio mostrarem les zones que resten: Les Galeries Fòssils; la Galeria Gran; la Sala Badalona i les galeries radials que surten d'ella: La Pera, Bessones i dels Gours.
- 1: LES GALERIES FÒSSILS:

Al final del tram dels llacs, si prenem les galeries de la dreta anirem a l'inici de les fòssils. Ben a prop hi ha la Sala dels Bivacs, lloc on es feia quasi sempre el campament base. Aquest tram acaba a la Galeria Bonica, justament sobre el pou de la Paret SAS.


 Dins les galeries inactives, hi ha trams terrossos, sense cap concrecionament i ressalts que es poden superar sense cap dificultat


 A vegades s'ha de passar a la vora d'algun estimball

Altres indrets els troben molt ornamentats

 Sala de les Excèntriques. Un racó força amagat, amb magnífics panells i sostre recoberts de tota mena de concrecions excèntriques. Pràcticament és l'únic lloc de la cavitat amb aquestes concrecions.


Detall d'un dels panells

Dins les galeries superiors fossilitzades, no es troben gaires punts pel subministrament d'aigua, abans importantíssim pels carburers. Aqui en veiem un.

El Llac de les Nimfes. Es tracta del receptacle d'un petit llac ja inactiu, amb les parets recobertes de cristalls de calcita i amb un destacat grup estalagmític al seu centre. Juntament amb la Sala Bonica, és un dels llocs més bonics de la cavitat. Actualment sempre està sec, no l'hem vist mai amb aigua.

Per accedir a la Galeria Bonica, s'ha de pujar un tros i entrar per una petita finestra

 La Galeria Bonica. Situada al final de la via de les fòssils, just sobre el pou de la Paret SAS que enllaça amb les Galeries actives i la Galeria Gran

 Detall d'un gran conjunt, al centre de la galeria


 Gran estalagmita a la Galeria Bonica

Descansant i fotografiant la Galeria Bonica. A la dreta veiem l'estalagmita de la fotografia anterior

La Galeria Bonica acaba sobtadament sobre el pou de la Paret SAS S'ha de baixar uns vuit mètres per fer el flanqueig i continuar per la Galeria Gran.

-2: LA GALERIA GRAN:

Aquesta galeria és la que condueix l'aigua cap a les actives i als llacs, tombant dins el pou de la Paret SAS (més les aportacions directes que s'han confirmat sobre els llacs). L'aportació principal hauria de venir de la Galeria del Riu, ja que de més endins no semble que el cabal pugui ser molt important.
La Galeria Gran, amb un traçat rectilini i un gran volum. A l'inici no es veu bé si és una sala o una galeria per raó de les seves grans dimensions

Al final de la Galeria Gran i abans d'arribar a la Sala Badalona, hi ha un pas baix que pot sifonar. En la foto inferior podem veure la zona amb aigües altes i en la superior, el mateix pas però sec.

LES GALERIES QUE SURTEN DE LA SALA BADALONA:

A partir de la Sala Badalona el panorama canvia del tot. Tenim tres galeries a un nivell molt més elevat i una galeria, al mateix nivell, que té aparensa d'activa, tot i que també poseeix detalls de f'ossil: La Galeria dels Gours.

-3: GALERIA DELS GOURS:

Els conductes, al principi, són de mitjanes dimensions, laberíntiques, amb alguns impediments, res de l'altre món, que anirem trobant de ressalts,gours i algun petit llac. Més a l'interior, les seccions es van reduint al temps que hi ha curtes desviacions a banda i banda. No hi ha un final ben definit, s'arriba a un punt que, podriem dir, ja no es pot seguir pel sostre molt baix.

Alguns desnivells aconsellen instalar una corda


Una vista amb colors fantasmagòrics, a causa d'alteracions en la diapositiva. S'aprecien arestes i formes d'erosió, però també reconstructives.


Tots aquests gours es poden flanquejar sense problemes.

GALERIES BESSONES I DE LA PERA

Totes les diapos que tinc d’aquesta zona Bessones - Pera, estan marcades com a Pera. Sembla que no hi ha material de les Galeries Bessones.

-4: GALERIES DE LA PERA:


El nom es va posar per la forma de la secció de quasi tota la galeria, que recorda aquest fruit: El sostre que acaba en un angle molt agut i la part inferior panxuda. Tota ella està profusament concrecionada.







I aqui s'acaba aquest passeig fotogràfic.

1 comentari:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.