dissabte, 14 de gener del 2017

Espluga de la Feixa. Serra de Sant Joan.

Després de visitar el Pou del Puig d'Espies 29.12.2016 (vegeu l'apunt d'ahir), la Dolors i el "Víctor" que sortirem per la boca inferior va recorrer la feixa, que primer en descens i després de pujada ens conduirà fins el Pitarell.
Sortida inferior del Pou del Puig d'Espies i inici de la feixa
A l'extrem W de la feixa i sense visibilitat des de la carretera visitem una petita cavitat que anomenem d'acord amb els habitants del mas proper: Espluga de la Feixa.
Es tracta d'una petita cavitat amb una gran boca de 8m d'alçada per tres d'ample que condueix a una galeria de prop de 10 metres de longitud. És una mena de bauma perllongada que no li donariem cap rellevància, sinó fos per la seva utilització que d'ella s'ha fet en temps propers per la gent del Pitarell. Com que no duien material topogràfic, les mesures i el dibuixet que presentem en aquesta nota son evidentment aproximatives.

Tota la feixa entre les dues boques està sembrada de les restes d'antics murs de pedra seca, no son el clàssics elements per fer terrasses i cultivar, mes aviat son fragments d'antigues construccions i límits de la plataforma probablement per limitar l'esllavissament.

Tota la plataforma "obrada" correspon amb l'aprofitament de la cavitat, tant pel sistema d'enmagatzenament d'aigua, creant una petita represa que embassa l'aigua que regalima per la colada final, com pel sistema de tubs aixetes i mangueres per distribuir-la a llarga distancia. És un fenomen que hem pogut observar en altres indrets de la serra. 
També vam fotografiar el que ens semblava una mena de somier un xic destarotat en posició vertical.
Després en el mas, ens van explicar que en algun moment els havia estat útil per assecar bolets.
La vista des d'aquest petit mirador és realment encisadora, especialment quan s'aproxima el vespre on el joc de llums perfila els relleus propers.
Retornem cap el Pitarell, i anem a visitar la darrera cavitat del dia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.