És una cavitat d'exigües dimensions amb una situació que la fa molt accesible; situada a pocs metres de la pista i perfectament visible des dels itineraris que pugen des de Montanisell cap el Pitarell.
La denominació de Casa Vella correspon a l'antiga ubicació del Mas del Pitarell que fou abandonat precisament per les esllavissades i la degradació i despreniments del cingle, que fins i tot causaren una mort per un gran bloc que l'esclafà ensorrant la vivenda.
La cavitat ha tingut fins a temps gairebé actuals un ús d'apicultura i encara hi trobem multitud de ruscs d'abelles.
La cavitat resta penjada uns dos metres per sobre de la feixa, i encara té les restes de uns tancaments de pedra seca ennegrida, per fum, el que vol dir que ha estat utilitzada com aixopluc i fins i tot com a vivenda.
Les seves modestes dimensions en prou feines totalitzen 15 metres de desenvolupament.
Patrimoni arqueològic
La primera noticia de l'interés arqueologic de la cavitat és pùblicà per en Josep de la Vega:
Vega, Josep de la. (1981).-'Aplec de documents arqueològics
de les coves del Montsec i llur projecció a les comarques i serres properes'.
Mediterrània (12): 1-359.
Els gravats
Un dels aspectes mes intrigants d'aquesta cavitat son els que es refereixen als gravats rupestres de símbols que formen part d'un conjunt d'antiguitat incerta que és repeteixen en força cavitats pirinenques.
D'aquest gravats ja vam publicar una nota a l'Espeleobloc:
fent referència ales investigacions d'en Jordi Casamajor:
Les edificacions de l'antic mas.
Les restes dels recintes i parets de pedra seca de la feixa es troben força degradades, al igual que la mateixa plataforma cada cop més reduïda i envaida per la vegetació d'embardissada.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.