dilluns, 7 de novembre del 2016

Avenc de les Fonts del Ritort

El Costabona és un massís que culmina als 2.465 m en la zona axial pirinenca. Està situat a la línia de crestes que ve del pic de Roca Coloma través del coll de Pal (2.374 m) i separa les valls del Tec (Vallespir) i del Ter (Ripollès).

Els companys de la SIS del CE Terrassa el 2011 s’assabenten d’un recent enfonsament en el vessant sud de la Serra del Finestrol i l’exploren la cavitat que finalitza als -21m de fondaria i l’anomenen Avenc de les Fonts del Ritort, situant-hi un pal de senyalització.

L’onze de setembre d’enguany un grup de l’Entente Spélélologique du Rousillon ESR visiten el que denominen Doline du Costabonne que té una fondaria de -15m. No hi ha cap lletrero i l’esvoranc apareix envoltat per una tanca per protegir al bestiar d’una caiguda accidental.

Semblava evident que es tracta de la mateixa cavitat i alhora és constatava un progressiu rebliment del fenomen. 

Per confirmar aquesta sospita el 27.10.2016 fem una visita un grupet de l’Espeleodijous: Dolors Boter, Jaume Julià, Jordi Perera, Toni Robert, Antoni Torra, Manel Vizuete i “Víctor”.   

Situació i accés
Teniem coordenades que aviem obtingut del companys francesos (catalans del nord), però en lloc d'anar-hi per l'itinerari més directe, vam anar des de la Collada Fonda remuntant lleugerament per vessant " de les Roques d'en Mercer, tot anant creuant barrancs i després descendir els 250m de desnivell fins la cota de l'enfonsament. 

Probablement aquesta aproximació no sigui la més recomanable ja que no es té visibilitat de la cavitat fins que no hi ets a pocs metres i a sobre mateix, a més a més s'inverteix una mica més d'una hora. Com que les coordenades que duiem tenien uns cent metres d'errada va caldre "patejar" per aquest relleu amb força pendent un xic més del necessari. Després vam comprovar que des de un petit replà que hi ha a la collada que fa de mirador és veu l'enfonsament de la cavitat i tenint-lo a la vista l'accés pot ser més directe. 
En aquesta resolució del ortofotomapa és veu clarament l'enfonsament

Els materials
Tot el relleu d'aquest sector està recobert d'un potent sol, i aquests materials terrigens ens amaguen les roques subjacents, Segons veiem en el mapa geològic del ICGC a 1:50.000 del sector la cavitat és troba en materials paleozoics, en un conjunt de roques metamòrfiques del Cambroordovicià, (calcaries, dolomies i marbres), en proximitat als esquists i unes facies de contacte skam.

L'avenc de les Fonts del Ritort
Les diferències essencials entre la primera exploració del SIS i l'actualitat és centren en una major descomposició de la dolina d'enfonsament, el filat i tanca perimetral i especialment en l'escurçament del pou per rebliment i la corresponent desaparició de l'incipient conducte d'escolament del rierol que ara és sumeix entre el pedregam que constitueix la base actual del pou.

Vídeo d'Antoni Torra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.