dimarts, 25 d’octubre del 2016

Foradades de la Jovera

A diversos llocs de la costa catalana s'han localitzat diversos tipus de cavitats, les més pròpiament degudes a l'abrasió marina, i les resultants de processos de carstificació de l'interior que ara és troben interceptats per el límit actual del mediterrani.

Ja vàrem dedicar una noteta a la cova de la Roca Foradada de Torredembarra.
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2011/06/la-cova-foradada-de-torredembarra.html

Avui ens centrarem en unes de les diverses cavitats situades a les proximitats de Tamarit, a l'illot de la Jovera.

Es tracta d'uns petits conductes residuals, situats en un illot fàcilment accessible des de la platja, Precisament per la seva situació convidava a una matinal de bany...però les petites dimensions de les cavitats (en conjunt totalitzen uns escassos 50 metres) no resultaven prou atractives per una activitat normal de l'Espeleodijous... el temps anà passant i no fou fins el 6.10.2016 en uns dies tempestuosos, de nombroses inundacions costeres i amb una previsió de intensa pluja, contra tot pronòstic, vam fer una visita.

El grup d'eixelebrats era format per Dolors Boter, Pere Cantons, Jordi Perera, Toni Robert i "Víctor".

Les calcarenites carstificades
Segons el mapa geològic 1:50.000 els materials identificats amb el nivell Nme corresponen a calcarenites esculloses, biomicrites, biorudites. Serraval·lià-Tortosià (Miocè).
ampliació de detall
Conducte fossilitzat per sedimentació situat en el cingle enfront de l'illot
L'illot i els conductes

En la bonica interpretació dels companys de l'ERE ens presenten les dues alineacions principals, tot i que  hi ha d'altres forats de menor dimensió, tot el conjunt està subjecte a les variacions del nivell del mar i de les seves onades que fan mes o menys possible la circulació i fins i tot la interconnexió dels petits conductes.

Imatges de les Foradades

El "curset de monitors"
Vam compartir la visita amb un grup de nedadors que, provinents de la platja de Tamarit, feien unes "practiques" de descoberta de la natura com una opció per conduir nens a l'assalt de l'illot en les estades d'estiu o/i visites d'aventura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.