diumenge, 25 de setembre del 2016

Miretades Espeològiques (23) Endevinalles Espeologistes (a) i...

... les espeleòlogues i els espeleòlegs tenim alguna cosa especial que ens fa una mica més macos que a tots els demès. Oi que sí? També n'hi han que són simpàtics i fins i tot d'empàtics. Però, tot s'ha de dir, també som rars! Més que res per l'escassedat, és clar! L'any 2008 vaig publicar a la meva plana de Facebook una endevinalla espeleologista entremaliada. Em van sorprendre els M'agrada, ja sabem que alguns d'aquests són protocol·laris, però el que no se'n va passar pel cap fou la participació i aportació dels companys amb els seus comentaris, el que en va a animar a continuar castigant als amics durant dos anys
Puc dir, sense patir por d'equivocar-me, que aquest llibre d'endevinalles és el millor que s'ha escrit mai sobre endevinalles espeologistes, doncs és el primer, i l'únic, que es publicà en tota la història.

A més, l'èxit de l'obra es tan espectacular que s'han esgotat tots els llibres abans de publicar-los. També això és un cas únic (sic)

Kisap Kiés (KK)
President de la Comissió d'Endevinalles Espeologistes (OSI-ONO)
ENDEVINALLA Nº 50
Crisi a l'espeleologia.

Doncs no, no em refereixo a la crisi de vocacions jovenívoles, tampoc a la manca d'exploradors, topògrafs, ajudes, etc., quan jo vaig començar els espeleòlegs ja s'exclamaven de tot això i més, el que ens preocupa és la crisi que han provocat els corruptes i especuladors amb els seus còmplices i col·laboradors que ens han dut a endeutar-nos per a tota la vida i part de l'altra. Ja trobem als primers espeleòlegs fent de captaires a les entrades de les cavernes, com ara aquest, amb la mà estesa i el cap avall, demanant?
1.La voluntat (mínim 20€)
2.Per canviar-se a leds
3.Qualsevol cosa per omplir el sac
4.Per a que li treguin la tercera cama (encara s'ha de decidir per una de les tres)
5.Que l'altre l'acabi de donar la mà
6.Bitxets per ficar al tubet
7.Que li desenganxin al del costat, abans de que li foti la bossa de l'esmorzar
8.I/o ... ?
ENDEVINALLA Nº 51
Espeleòlegs amb més presència.

Als espeleòlegs i a l'espeleologia, generalment, la gent no els coneix gaire. Fem les nostres activitats sota terra, com els que s'amaguen. Encara que fem exploracions de rellevància, no gaudim de presència als mitjans periodístics. Quan quedem campions no sortim, ni surt ningú, al carrers a celebrar-ho, tampoc s'organitzen ruas amb autobusos sense sostre i cotxes descapotables. Jo crec que, ens hem de donar més importància. Hem de deixar de ser tan tancats i amagats i prendre el bon exemple d'aquests companys que foren molt ben rebuts per la població de?
1.Reus
2.Figueres
3.Tarragona
4.Girona
5.Manresa
6.Vic
7.Terrassa
8.Lleida
9.Badalona
10.St. Quirze de Besora
11.Barcelona
ENDEVINALLA Nº 52
Hipòxia.

Ja ha minvat el cert alarmisme que es produí per la difusió dels problemes respiratoris que van patir varis espeleòlegs, generalment a avencs del Garraf. Un cop que s'han ofert una sèrie d'informacions sobre les causes d'aquestes hipòxies per CO2, la localització dels avencs i la recomanació de prendre precaucions abans de realitzar les visites, han fet tornar la qüestió a un estat de més normalitat.
Però, hem d'anar a la guait, ja que la hipòxia es pot manifestar per altres tipus de fluids, com ara aquesta fumarola produïda com el resultat d'explosions, provocades, de magnesi i/o pólvora. Ja us dic que la foto es de 1913, però a quin avenc?
1.Avenc de la Pinassa
2.Avenc del Llamp
3.Avenc dels Corral Nou
4.Avenc d'en Cells
5.Avenc Faura i Sans
6.Avenc Font i Sagué
7.Avenc de l'Arcada Gran
8.Avenc del Fondo de l'Arcada
9.Avenc de l'Arcada I
10.Avenc de les Pinasses
ENDEVINALLA Nº 53
Trobeu el camí.

Un equip d'espeleòlegs dels anys quaranta van interceptar un important pou amb una abundosa cascada. Amb els materials i tècniques de l'època a les remuntades s'utilitzaven les perxes. Un cop van seguir la continuació inferior del pou, van continuar pel que semblava una finestra que potser donaria continuació a la primera galeria d'accés al pou. Quin camí van seguir?
1.A-B; B-C; C-B; B-A; A-D; D-E; E-D; D-B; B-A.
2.E-C; C-B; B-A; A-D; D-E; E-C; C-B; B-A
3.A-D; D-E; E-C; C-B; B-A.
4.A-B-C-D-E.
5.E-C-D-B-A.
6.I/o ... ?
ENDEVINALLA Nº 54
Espeleòlegs siamesos.

Doncs sí, sembla que aquests espeleòlegs siamesos poden compartir la seva afecció sense gaires dificultats. Però, a vegades, com es normal entre els germans i a la resta de famílies consangínies i polítiques, s'originen discussions i tibantors, és clar que sempre en to moderat i amb finalitats constructives, com ara aquestes,
1.El gran sempre ha de dur la motxilla penjada al pit, doncs el petit li diu que, ell ja du la seva pròpia.
2.Quan passen per les gateres el gran s'exclama del pes del petit, i aquest li contesta que si no fos pel gran, ell les passaria molt fàcilment.
3.El gran li diu que, quan li pica l'esquena no se la pot rascar i el petit li contesta que quan a ell li pica el pit també es fot.
4.El gran li diu que, és la última vegada que li porta la galleda per fer caca i a més que està fart de seure al lavabo sempre l'inrevés ja que no fabriquen baters amb la cisterna al davant.
5.El gran li diu que, que mai pot fer els bivacs ni dormir d'esquena i l'altre li contesta que ell tampoc.
6.El gran li diu que, ja esta tip de ser ell el que baixa i puja tots els pous, el petit li contesta que ell sempre ha fet les topografies i conduit el cotxe i que mai s'ha exclamat.
7.El petit li diu que, que era a ell al que li volien fer la foto, i el gran, com sempre s'ha fotut al mig per xuclar càmera.
8.I/o ... ?
ENDEVINALLA Nº 55
Desobstruccions fallides.

Una de les tasques importants pròpies dels espeleòlegs és la desobstrucció. Seguint els indicis, que només nosaltres sabem valorar, trèiem els obstacles que ens barren el pas cap a nous pous i/o galeries. És clar que no sempre s'aconsegueix i també, a vegades, no n'hi han pous i/o galeries transitables per nosaltres, com ara a la caverna de la foto, on l'únic que vam trobar fou aigua, això sí, molta aigua.
Quina caverna és?
1.La fou de la fou de Bor
2.La Font Bordonera
3.La Font del Canal Etes
4.La tuta freda de la fou de Bor
5.La font Mentidora dels Feixes
6. La font Mentirosa de Monistrol
7.La font Mentirosa d'Olesa
8. La Font de la Sorciére
ENDEVINALLA Nº 56
Espeleologia compatible

Els espeleòlegs no són gaires. Encara molts menys es dediquen a les noves exploracions. A l'època de vacances s'ha aprofitar per fer estades llargues a les zones d'exploració. Però, la família què ...? Ells també han d'anar de vacances. S'han de trobar formules, com a la foto, d'apropar els diferents interessos i fer gaudir de les cavernes als familiars, amics i coneguts.
Quina caverna és la que reuneix aquest requisit?
1.Cova Urbana, Tarragona
2.Cova del Salnitre, Montserrat
3.Wookey Hole, Reine Unit
4.Aven Armand, França
5.Cova d'Altamira, Cantàbria
6.Voronya Sesconya, Ucrània
7.Wim Tam-tam, Marroc
8.Lechuguilla & Tomatoes, EE.UU.
9.I/o ... ?
ENDEVINALLA Nº 57
Espeleòlegs de platja

N'havia un temps que la jornada laboral setmanal era de 48 hores (el dissabte es treballava) i que a la Pleta s'anava caminant. La carretera era d'ús particular. El camí més curt era pujar pel dret des de l'estació del tren de Garraf i aprofitar la nit del dissabte per baixar als avencs. Aquestes circumstàncies no foren un impediment per a la que fou l'època de major afluència d'espeleòlegs al massís. S'havia de demanar tanda a la cua per anar als avencs més emblemàtics o de moda.
Però, que fan aquests espeleòlegs tan a prop del mar?
1.Han baixat del pla del Campgras
2.Han de pujar al pla del Campgras
3.Els han fotut el cotxe
4.El Top Manta, tot a 1€
5.Auto Stop
6.Un déshabillé a la plage
7.No són espeleòlegs, són els dels radars camuflats
8.Esperen al que ha anat a buscar les birres
9.I/o ... ?
ENDEVINALLA Nº 60
Material de disseny

Encara que el bloquejador i el mosquetó ja fa molts anys que s'han inventat, cada dia surten nous models de material per a usos molt específics que fan que els espeleòlegs per poder anar al dia disposin de bona butxaca i d'un magatzem per col·leccionar les peces antiquades. Però, sempre, a les nostres files, hem disposat de veritables dissenyadors, casi anònims, que han vist que els fabricants industrials les han afusellat els seus invents sense reconèixer la seva tasca, ni donar-lis les gràcies, encara que fos en privat. Només posaré un exemple, els primers models de croll s'obrien sols, es va publicar un article on es modificava solucionant el problema, de seguit va sortir un nou model corregit.
Doncs aquí veiem al meu gran i estimat amic, que si us fixeu, sense deixar-se portar per les modes del mercat, s'hi va modificar i adaptar diversos estris per dur un material personalitzat i al seu gust, estalviant-se pagar patents, royalties i comercialitzacions.
Ja direu quines veieu?
ENDEVINALLA Nº 62
Espeleòlegs i jugadors
(1996, bivac la Bufona. Escuain)

També s'han d'aprofitar les llargues estades a les cavernes per demostrar les nostres qualitats competitives al jocs no electrònics, com ara aquest
1.Parxis
2.Xarranca
3.Botxí, osset, taba, astràgal
4.Tic Tac Toe
5.Tres en ratlla
6.Daus Gallina Blanca
7.Pollastres a la Fresca
8.Bitlles
9.Xinos-Xanos
10. I/o

TAMBÉ ENS TRAURAN EL CASC?

Davant de l'alarma espeleològica que s'està produint per la no fabricació d'aquest famós casc, la nostra Comissió d'Experts en Tallar l'Espeleo Bacallà, (CETEB), en comptes d'esperar-se a veure-les venir, ha passat a l'acció i ha anat per fer feina, en la que, ja avancem, es tracta d'una maniobra conspiratoria per a pujar-nos l'import de l'assegurança i els preus dels cascs
Quan no teniem un casc específic per a l'espeleologia els espeleoinventors catalans a un casc de Kart el van convertir en un casc de Karst, només intercanviant unes lletres i afegint un tub i una paràbola, vegeu Casc Duraleu Forte
Com que ja preveien que ens deixarien ben fotuts, vam començar a experimentar amb aquest prototip lleuger que el van desestimar quan van sortir els leds
Les investigacions, assaigs, proves... han estat llargues i feixugues per trobar la solució, fins i tot el prestigiós rotatiu britànic, Daily Mirret, ha fet ressò d'aquestes recerques en els seus exemplars editats en castellà a la vila de Lloret de Gràcia, que a continuació transcrivim

El profesor Miret, en su calidad de representante ejecutivo plenipotenciario del colectivo formado por los principales clubs espeleológicos españoles, visitó la fábrica de modernos materiales para la exploración subterránea, donde analizó en profundidad un extraordinario y novedoso casco de espeleología, con su penacho para limpiar estalactitas y borrar pintadas a medida que se progresa por cavidades ensuciadas y con una forma troncocónica diseñada por ordenador específicamente para el paso de gateras hiperestrechas mediante la técnica “lametohastaelfondocomohaydios”.

Según nos confesó este especialista de reconocido prestigio internacional en una entrevista en exclusiva para este medio, “Con cascos revolucionarios como este, complementados con el vestido isotérmico de color rojo que luce el modelo, la banda blanca lateral en diagonal sobre pecho y espalda para posibles rápeles de emergencia estilo Comicci y las botas hiper-altas acordes con el espíritu masoquista que caracteriza a los espeleólogos, pronto dejaremos de hablar de simas de mil metros para centrarnos en las de dos o tres mil”. Asimismo, el sable que luce el modelo en su mano derecha “va a ser la revolución para los biospeleólogos. Con este instrumento, los troglobios van a caer como moscas. Vamos a descubrir más nuevas especies de fauna cavernícola que obreros parados votando al PP”.

De nuestro corresponsal. Dedicado al club de fans del Sr. Miret.
També, van estudiar els cascs de la cavalleria municipal de casa nostra, però no ens vam saber avenir amb tantes plomes que duien. Aprofitant l'avinentesa i la camisa que ens va deixar el pregoner, ferem una exaltació sobre la importància de les coves de Montjuic, el Tibidabo i el Rec Comtal  
Doncs sí, aquí teniu el casc definitiu! S'ajusta al cap amb el sistema ventosa, així no calen reguladors d'ajust ni més mandangues. Du un sistema d'aire condicionat que manté les orelles a la temperatura adequada. Porta un mòbil incorporat amb auriculars estèreo. Té compartiments interiors per dur l'equip de fotografia, topografia, tovalloles higièniques i paracetamol. És anti-impacte, si li cau una pedra la torna automàticament al lloc d'on ha vingut. Recull l'aigua de les filtracions, es pot beure directament des de la regatera exterior. És anti-fatiga, si et canses te'l treus i pots seure a sobra com si fos un tamboret. La llum és el millor de tot, doncs és un led gegantí amb sensors que regulen la intensitat segons el grau de foscor de la cavitat. És ecològic, reciclable i comestible, s'acompanya amb uns sobres de sal, oli i pebre, pel cas de que te'l tinguessis que menjar, en aquest cas aneu en compte de no passar-se les piles de botó.

Elmír-Eté

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.