dimecres, 6 de gener del 2016

Sistema de les Coves de Seso.

Sortim d’Ainsa  direcció Boltanya, i just passat el poble girem a mà esquerra per un pont sobre el Riu Ara i agafem un camí direcció a Seso.
Ens hem assabentat que a tots els pobles abandonats de la zona, hi ha una barrera per tal d’evitar l’espoliació de les cases abandonades, per tant, deixem al cotxe just a la barrera i uns 100 mts. mes endavant s’obre un barranc a ma esquerra on hi ha una fita.
El remuntarem seguint alguna que altra fita i unes fletxes vermelles que ens portaran després d’una mitja hora de forta pujada, fins a la mateixa boca de la “Cueva del Caserio de Seso” i que es la mes important del sistema.
Coordenades UTM ETRS89 X 256584 Y 4704714 SNM 798
Les diferents entrades estan en una explanada plena de grans blocs on hi ha les obertures i que connecten totes entre si per l’interior.
La cova es compon d’una única galería en sentit ascendent durant tot el recorregut.
Al terra es força ple de gourgs, alguns amb aigua i d’altres completament secs, i zones amb formacions que van sent mes importants, a mesura que anem avançant, degut que a la primera part, hi ha algunes zones d’esfondraments.
Trobem una colla d’artefactes compostos per un embut amb un tubet que recull aigua dins un pot i que estan repartits al llarg de tota la cavitat i finalment, junt a un d’ells hi ha un cartell que posa “Estudi de les aigües de degoteig i carbonat a les coves del Sobrarbe”
Al final del recorregut trobem un pas estret entre formacions i acabem en una àmplia sala amb un llac força gran i bastant ple d’aigua.

Sortim d’aquesta i busquem una mica mes avall la “Cueva inferior de Seso”.
Coordenades UTM ETRS89 X 256683 Y4704758 SNM 766
Es una continuació de la primera, aigües avall. Està composta per una única sala força gran i en rampa plena de pedres, on trobem  ratpenats i  molt poca formació, però trobem una petita estalagmita molt curiosa acabada en una bola i que acapara totes les fotos.
Un cop mes, som afortunats de poder visitar unes coves que des de feia molt temps que teníem pendents i per fi ja hem aconseguit.

Nota anterior a l'Espeleobloc: 
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2013/08/el-piping-cuevas-de-seso-boltana-osca.html

Montse Roca i Juli Serrano

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.