dimecres, 23 de setembre del 2015

Coves de Castellolí (3)

...continua de l'apunt d'ahir...

Fauna
Els invertebrats cavernícoles son fugissers i costa localitzar-los, però els nostres companys biospeleolegs els han pogut estudiar i n'han fet difusió en d'altres publicacions, aqui només presentem algunes imatges dels exemplars, que sense fer-hi una recerca específica, ens hem trobat en el nostre camí.

Geomorfologia
No hi ha dubte que ens apassionen els trets morfològics de les cavitats que visitem, el cas de les Coves de Castelloli és veritablement singular. Les diverses teories espeleogenètiques generals son de difícil ajustament en aquest cas, no es tracta exactament d’una cavitat”fluvial”, ni d’una cavitat “tectònica”, ni un cas de “fantomització”, ni una cavitat “freàtica” estricta, ni d'una excavació per “flux ascendent”, etc., però potser participa en alguna mesura i alhora simultàniament d’aquests mecanismes. 
Intentarem fer un encaix previ de la seva situació geològica. 

D’entrada en trobem enmarcats dins de la Depressiò Geològica de l’Ebre, tot i que molt prop de la Serralada Prelitoral Catalana, per tant en un entorn de materials terciaris paleogènics i no gaire lluny dels materials paleozoics de l’Ordovicià.
Les coves s’emplacen en roques carbonatades que els geòlegs determinen que corresponen a la Formació Tossa. Son calcaries coral·lines i formen part d’un escull de l’Eocè, i s’assenten sobre un potent paquet de margues grises.

L'evolució del relleu
Nosaltres gosem suposar la següent evolució del relleu. 
En el dibuixet esquematitzem la situació actual.
És força probable que anteriorment partiem d'una continuïtat del paquet calcari, que al llarg del temps el torrent de les coves en la seva continuada excavació ha separat.
Això suggereix que en una etapa primitiva les calcaries eren objecte d'una infiltració habitual per les fissures de la roca, que en arribar al terra margós deturaven la seva progressió vertical per crear una xarxa "horitzontal" en el contacte. 
L'aprofundiment del torrent exterior provocà, al situar-se al nivell del contacte, un primer procés d'infiltració directa per les aigües de procedència al·lòctona. Alhora que és produiren els habituals mecanismes de distensió de les fractures properes al que ja era un cingle.
La continuada excavació del relleu anà deixant penjada la xarxa, amb invasió temporal en època de crescuda.
El que acabem de interpretar fàcilment veureu que encaixa amb les imatges que us hem presentat anteriorment i ara acabarem de reblar el clau presentant-vos més fotografies.

Formes de detall
Reompliment dels conductes per materials al·loctons no calcaris, procedents dels relleus paleozoics, imatges de colmatació total i restes enganxats al sotre de conductes reomplets i tornats a reexcavar.

Detalls d'excavació per sobre dels sediments creant conductes i canals penjats al sostre.

Nivells de reompliments i gours de notables dimensions que indiquen una lamina d'aigua que s'endinsa procedent de l'exterior.
Els processos d'estalagmitització també obturen i fossilitzen els conductes.
Diverses etapes de crostes estalagmitiques superposades.
Neotectònica i represa d'estalagmitització.
Altres detalls
Reexcavació en forma de pseudo-marmita enlairada, reconvertida en niu?
Restes de fòssils
Estranya eflorescència d'aspecte orgànic. 
Podriem continuar mostrant-vos molts detalls que ens van interessar, i encara tenim pendent de donnar-hi una ullada al tram inferior del laberint i a les cavitats accesories, però ho deixem per una propera ocasió.
Ara us deixem amics lectors per que us apropeu a les Coves de Castellolí i complementeu o contradieu aquestes observacions.

Dues imatges de la web de localitzacions properes i relacionades
La Balma de Can Soteres
La Font del Ferro que fou explotada industrialment per les seves aigües ferroginoses.
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2009/12/les-coves-de-castelloli.html
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2010/02/recerca-bioespeleologica-la-cova-de.html
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/2010/02/castelloli-coves-de-can-llucia-o-de-la.html



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.