dissabte, 4 de juliol del 2015

Cova del Brugal (2)

...segueix de l'apunt d'ahir...

Visió general de la Cova del Brugal
D'aquesta cavitat com podeu veure en l'apunt anterior disposem d'una bona topografia, excel·lentment dibuixada fa 47 anys per en Rogelí Sitjà que tant sols és pot copsar la seva qualitat en gran format, i per això inserim a continuació una imatge de la mateixa en format "navegable".

En mig d’una torrentera sobre la cavitat. Una boca estreta amb un petit ressalt desemboca en una galeria descendent més ampla que alta on avancem sense poder posar-nos dempeus.
Pocs metres més endavant arribem al conducte principal per on circula un petit cabal d’aigua. Aquí tenim dues opcions; si remuntem el curs es van reduint les dimensions fins a resultar impenetrable; la bona continuació és riu avall, també amb una alçada que no supera els 1,60 metres d’alçada i amplades més generoses, amb un sostre pla, amb alguns blocs que fins i tot en un punt gairebé tanca el pas per on cal gatejar.
Continuem baixant fins a la cota -44 on el conducte es fa massa estret per continuar i apareix mig inundat. Poc abans d’aquest final a l’esquerra desemboca una galeria amb un petit aport actiu en la nostra visita que es perllonga poc mes de 30 metres. El recorregut total segons els que la van topografiar arriba als 279 metres.
Per la seva situació podem veure que es tracta d’un fenomen de canvi de direcció del torrent exterior que en penetrar sota terra tot descendint condicionat per capbussament de l’estratificació s’allunya de la continuació del trajecte anterior del barranc. Una coloració efectuada per l’ERE l’any 1968 amb fluoresceïna, va donar positiu a la Font del Pasterot de la Maçana i a la Font dels Horts.

...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.