dimarts, 7 d’abril del 2015

Avenc Xixolina (2)

...continua de l'apunt d'ahir...
Mesures atmosfèriques
Mesures al fons del pou de 19 metres, cota -24: O2=19,5 i 17,2ºC
Mesures a la saleta final a la cota -29: O2=18,7 i 16,6ºC, Tot i que la temperatura era lleugerament menor la xafogor percebuda era notable, probablement per la disminució d'origen i les més reduïdes dimensions d'aquesta cambreta. Remuntant el ressalt final i situats de nou a la base del P19 és recuperava una certa "frescor" ambiental.

El concrecionament
Formes parietals
Dintre del ventall de formes que distingim en aquest avenc, hi ha les clàssiques de dissolució/corrosió
com correspon a una cavitat d'infiltració incipient, dels que ja hem mostrat algunes en l'apunt anterior. Envans separadors, forats, rasclers parietals, perforacions, etc.
També podem observar processos de descalcificació, acumulacions argiloses, reexcavació de recobriments calcítics.

Trets de bala
Però les que ens han intrigat més son unes micro-excavacions de detall en un tram de paret, son formes properes a les empremtes de corrent però d'aspecte semiesfèric, com si hagessin extret una bola de fragment rocós, talment com si es tractés d'impactes de degoteig...però en plena paret vertical de roca mare no resulta imaginable una trajectòria perpendicular...una incògnita més per anar elucubrant!

Costelletes
Una darrera micromorfologia singular, com podeu veure en les següents imatges, unes petita lamines concrecionades de calcita que sobresurten i recorden fragments de reticles cristalitzats (box work).

Resulta tot un privilegi poder veure aquests detalls, un veritable estímul per visitar el mon subterrani i reflexionar-hi, fins i tot en aquestes menudes cavitats, que qüestionen les nostres certeses. Com deia el filòsof, quan mirem l'abisme, l'abisme ens mira a nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.