Tractat dels Pirineus
Permeteu-nos unes consideracions històric/toponímiques previes: ens trobem en un territori, que des del Tractat dels Pirineus (1659) va ser cedit a França tot posant fi al litigi de la Guerra dels Trenta Anys, que alguns inclouen dins de la denominació de Catalunya Nord, i d’altres en els Pirineus Orientals.
Geograficament el massis d'Òpol - Perillos correspon al la unitat del relleu de les Corberes (en occità Corbiéras i en francés Corbières), un conjunt muntanyós al límit entre el Rosselló i la Fenolleda al sud i l'Aude (Llenguadoc al nord.
Imatge del castell de Perillós amb el Canigó al fons |
Aquesta intersecció entre el català, l’occità i el francès a nosaltres que no tenim uns coneixements lingüístics suficients ens planteja dubtes de com denominar correctament els indrets i les cavitats, per això i evitar equívocs ens permetreu que adoptem les denominacions que utilitzen els companys de l’ESR que el cap i a la fi son el que estan treballant continuadament en el massís.
Antecedents
Cal recorre a les obres de síntesi que Henri Salvayre ha publicat sobre l’espeleologia catalana i la hidrologia dels massissos calcaries dels pirineus-orientals, les notes de recol·lecció de fauna cavernícola de la cèlebre “Énumération des grottes visitées” on els bioespeleòlegs Jeannel i Racovitza deixen constància de la seva primera exploració del Barrenc del Pla de Périllos el 28.05.1906.
Informació a la web
Per informació de caràcter més històric cal consultar aquesta pàgina
http://speleo-club-roussillon.org/ |
Actualment de la mà d'en François Figarola tenim en el seu blog una informació actualitzada, sortides, fitxes de cavitats, etc. i un recent posicionament cartogràfic de les cavitats del massís sobre el Google Earth.
http://esr.figarola.fr/ |
http://espeleobloc.blogspot.fr/2012/02/barrencs-del-pla-de-perellos-2.html
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2008/01/avenc-del-pl-de-prillos.html
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2008/01/avenc-del-pl-de-prillos.html
...segueix en l'apunt de demà...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.
Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.
Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.