dilluns, 30 de març del 2015

Barrenc del Pla de Périllos (1)

Aquesta interessant cavitat, coneguda des d’antic per la seva gran boca de 3x5m, és propietat de l'Entente Spéléologique du Roussillon, que van adquirir el 3 de març de 1939. Hem tingut l’ocasió de visitar-la en nombroses ocasions i vàrem publicar els resultats de les campanyes topogràfiques de la SIE al massís de Perillós en els butlletins Espeleosie 21, 23 i 26. També amb el grup d’Espeleodijous hem visitat el sector en diverses ocasions.

Tractat dels Pirineus
Permeteu-nos unes consideracions històric/toponímiques previes: ens trobem en un territori, que des del Tractat dels Pirineus (1659) va ser cedit a França tot posant fi al litigi de la Guerra dels Trenta Anys, que alguns inclouen dins de la denominació de Catalunya Nord, i d’altres en els Pirineus Orientals. 

Geograficament el massis d'Òpol - Perillos correspon al la unitat del relleu de les Corberes (en occità Corbiéras i en francés Corbières), un conjunt muntanyós al límit entre el Rosselló i la Fenolleda al sud i l'Aude (Llenguadoc al nord.
Imatge del castell de Perillós amb el Canigó al fons
Aquesta intersecció entre el català, l’occità i el francès a nosaltres que no tenim uns coneixements lingüístics suficients ens planteja dubtes de com denominar correctament els indrets i les cavitats, per això i evitar equívocs ens permetreu que adoptem les denominacions que utilitzen els companys de l’ESR que el cap i a la fi son el que estan treballant continuadament en el massís. 

Antecedents
Cal recorre a les obres de síntesi que Henri Salvayre ha publicat sobre l’espeleologia catalana i la hidrologia dels massissos calcaries dels pirineus-orientals, les notes de recol·lecció de fauna cavernícola de la cèlebre “Énumération des grottes visitées” on els bioespeleòlegs Jeannel i Racovitza deixen constància de la seva primera exploració del Barrenc del Pla de Périllos el 28.05.1906.  

Informació a la web
Per informació de caràcter més històric cal consultar aquesta pàgina
http://speleo-club-roussillon.org/
Actualment de la mà d'en François Figarola tenim en el seu blog una informació actualitzada, sortides, fitxes de cavitats, etc. i un recent posicionament cartogràfic de les cavitats del massís sobre el Google Earth.
http://esr.figarola.fr/
Apunts anteriors en l'Espeleobloc:

...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.