dilluns, 19 de gener del 2015

La cova de la Rabosa (3)

...segueix de l'apunt d'ahir...

Els espeleotemes
Tot i que la morfologia actual, que presenta aquest antic engolidor fortament condicionat per l’estructura de l’estratificació, és eminentment clàstica, i els blocs resultants hi son arreu, també és cert que en una bona part romanen ocults sota un potent procés estalagmític.

Les formacions resultants son molt interessants i caldria observar-les amb deteniment; desequilibri de les formacions zenitals i les seves corresponents al sol, fenòmens de solifluxió condicionats pel fort pendent, variacions de formes, fracturació per les tensions i arrossegament, superposició d’etapes, coloracions diverses, inclinacions, diferenciació entre concrecions calcita/aragonita, etc. 

Tot un espectacle que convida a un gaudi intel·lectual de contemplació morfològica i la seva conseqüent interpretació. En les poques hores de permanència que hi vam dedicar nosaltres, ens vam obsessionar amb la captura de centenars de fotografies, de les que en aquest apunt us presentem una selecció. Si les mireu amb atenció, potser us seduiran tant com a nosaltres i les podeu considerar com una invitació a fer-hi una visita, de ben segur que paga la pena. 

Trencaments

...segueix en l'apunt de demà...

3 comentaris:

  1. Aquestes trencadisses son degudes a un terratrèmol? Això sembla veritat?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament hi ha cavitats en les que els esquerdaments poden correspondre a efectes sísmics recents (neotectónica) però en el cas de la cova de la Rabosa en bona part és deuen a l'estructura de la cavitat amb un fort pendent que afavoreix el lliscament dels materials cap avall. Els edificis estalagmitics muntats en "fals" sobre un terra inestable provoca tensions en el seu desplaçament per gravetat fins fracturar-los. És una cavitat força interessant i et recomano la seva visita,especialment per que gaudeixis del que mostrem en l'apunt de demà que de ben segur amb la teva sensibilitat i expertesa fotogràfica podries obtenir un bon resultat.

      Elimina
  2. L' he vist i es temptador !! El Mestre sap on està, em parla d'ella quan anem a Meravelles.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.