diumenge, 30 de novembre del 2014

El “crater” Yamal (2)

Donem continuitat al nostre apunt anterior sobre aquest “misterios” forat siberià, que finalment, per tercera vegada ha estat possible l'exploració pel Russian Centre of Artic Exploration els 8-10 de novembre d’enguany.

Situació a l'estiu
L'extrema descomposició de les parets van frustrar les dues expedicions anteriors que no van aconseguir trepitjar el fons de la cavitat.

Situació a l'hiver. Darrera exploració.



A part de les sempre misterioses explicacions de la premsa sensacionalista és barrejaven dues hipòtesis, totes dues d'origen natural::
- Ensorrament per explosió d'una bossa de gas metà.

 - Recreixement i enfonsament d'una massa d'aigua gelada en el permafrost.

Deiem en un comentari anterior que podem diferenciar diverses etapes. Primerament en un entorn salí es creen fenomens de dissolució i circulació subterrània. El conducte funciona com una xemeneia d'equilibri i hi ha moments en que està ple d'aigua. Siberia té un clima amb etapes molt, molt fredes, l'aigua es congela i augmenta de volum rebentant la capa que fa de tapadora. Aixó lliga amb el poc veiem a les antigues imatges i és confirma per les de la darrera incursió. Els geomorfòlegs coneixedors dels entorns glacials coneixen aquest fenòmen com a "Pingo".

Apunt anterior a l'Espeleobloc:
http://espeleobloc.blogspot.com.es/2014/07/el-crater-de-yamal.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.