dissabte, 10 de maig del 2014

Dues cavitats d'Arbolí (Baix Camp): La cova de l'Aleu i la Cova Fumada

Tot cercant cavitats pels voltants de l’Alforja, els membres del GEB Xavier Samarra i Josep Cuenca localitzen i topografien la Cova d’en Baleta (veure http://cavitatsdecatalunya.blogspot.com.es/2014/04/la-cova-den-baleta-arboli-baix-camp.html).

I després d’una caminada a lo cingle Roig i lo cingle Blanc, troben a aquest últim vàries boques, que amb molta lògica intueixen que es tracta de la cova de l’Aleu, citada però mai ressenyada espeleològicament. Per manca de temps, prenen les coordenades de situació i fan les fotografies pertinents.
Així doncs, fent recerca bibliogràfica sembla ser que efectivament es tracta de la cova de l’Aleu i de la cova Fumada.
Malgrat que l’aproximació en un principi s’havia fet des de la població de l’Alforja, constatem que aquestes cavitats són del terme d’Arbolí.
El dia 6 d’abril de 2014 s’afegeix l’Enric Porcel, i després d’una còmoda aproximació s’explora i topografia la cova Fumada, es tracta d’una petita cavitat de només 25 metres de recorregut.

Pocs metres més a l’est, continuant la cinglera, trobem dos avencs que donen a una sala, es tracta de les boques 2 i 3. Baixem per la boca 2 que té un P-3, explorant la cova de seguida trobem la boca 4, més accessible, ja que no necessitem corda. Aquesta boca havia passat desapercebuda, ja que es troba més a l’oest de les altres dos, fent una petita escalada i amagada per la vegetació. Es tracta de la cova de l’Aleu.
Tant l’exploració com la topografia es van ultimar sense problemes arribant a la cota de 18 metres de fondària.

La cavitat te galeries de bones dimensions, sent l’espai més interessant l’anomenada sala Gran.
Aquí presentem les dues fitxes que hem confeccionat pel Catàleg Espeleológic de Catalunya.

Text: Josep Cuenca
Fotografies: Xavier Samarra
Fitxes: Enric Porcel


Fitxa Cova Fumada
Situació 
Lloc: lo Cingle Blanc
Tm: Arbolí (Baix Camp)
Coordenades: 
UTM  31N  ED50  330483, 4566429   ETRS89  330389, 4566225   Altitud: 739 m
 Espeleometria  Recorregut: 25 m  Desnivell: 7 (+6/-1) m
Accés 
Ens adreçarem al poble de l’Alforja, i per la C-242 anirem al coll d’Alforja on girarem a la dreta direcció a Arbolí per la TV-7012. Més endavant i abans d’arribar al km 2, ens desviarem cap a La Febró/La Mussara per la TV-7092.
2,5 km després, en un revolt molt pronunciat i només passar el Mas d’en Bruno girarem a la dreta per una pista de terra que es dirigeix al Mas de’n Rei. Seguint la pista uns 600 metres girarem a la dreta a la Planeta, 300 metres més enllà deixem l’automòbil sota la línia d’AT i continuem a peu fins que la pista finalitza a l’alçada de Lo Pilanet , un poc abans d’ací anirem a trobar a l’esquerra  un caminoi ben traçat, que envolta la base del cingle de lo Pilanet per situarnos al cingle Blanc amb vistes a l’Alforja, trobem pals indicadors d’un itinerari excursionista.
Per aquest camí anirem paral·lels al cingle Blanc a certa distància del mateix, en direcció a la línia d’AT. Després d’una passejada d’uns 30’ arribarem sense problemes a la cova Fumada, marcada a la porta amb el núm. 1.

Descripció 
Ens trobem a una doble boca, la de la dreta té uns 6 metres d’amplada per 4,80 d’alçada. La de l’esquerra té uns 6 metres d’amplada per 1,25 metres d’alçada, aquesta entrada fineix als 5 metres de recorregut, per tant entrarem per la de la dreta. Una galeria irregular d’uns 12 metres de recorregut ens porta a una petita sala amb blocs inestables. Ací un conducte ascendent gira cap a l’esquerra direcció NO. Al final trobem una xemeneia (E+1,60) força perillosa per culpa dels blocs, i per on ja no podem avançar. Ací el desnivell és de +6 metres.
 

Historia 
A l’entrada trobem les parets ennegrides per les fogueres, d’aquí el nom de Cova Fumada. Les minses referències a aquesta cavitat vénen sempre lligades a la contigua Cova de l’Aleu, força coneguda pels vilatans.
Participants: Josep Cuenca, Xavier Samarra i Enric Porcel

Fitxa Cova de l'Aleu
Situació
Lloc: Lo cingle Blanc
Tm: Arbolí (Baix Camp)
Coordenades; UTM 31N  ED50     330457,4566474  ETRS89 330363,4566270  Altitud: 753 m
Espeleometria: Recorregut: 109 m     Desnivell:  -18 m

Accés
Ens adreçarem al poble de l’Alforja, i per la C-242 anirem al coll d’Alforja on girarem a la dreta direcció a Arbolí per la TV-7012. Més endavant i abans d’arribar al km 2, ens desviarem cap a La Febró/La Mussara per la TV-7092.
2,5 km després, en un revolt molt pronunciat i només passar el Mas d’en Bruno girarem a la dreta per una pista de terra que es dirigeix al Mas de’n Rei. Seguint la pista uns 600 metres girarem a la dreta a la Planeta, 300 metres més enllà deixem l’automòbil sota la línia d’AT i continuem a peu fins que la pista finalitza a l’alçada de Lo Pilanet , un poc abans d’ací anirem a trobar a l’esquerra  un caminoi ben traçat, que envolta la base del cingle de lo Pilanet per situar nos al cingle Blanc amb vistes a l’Alforja, trobem pals indicadors d’un itinerari excursionista.
Per aquest camí anirem paral·lels al cingle Blanc a certa distància del mateix, en direcció a la línia d’AT. Després d’una passejada d’uns 30’ arribarem sense problemes a la cova Fumada, i la cova de l’Aleu la trobarem uns metres més endavant.

Descripció 
Cavitat amb 4 entrades conegudes, la seva formació esta relacionada a un gran ensulsiament de part de lo cingle Blanc, formant-se les seves galeries a expenses d’aquests grans blocs.

Per a accedir a l’interior de la cova utilitzarem preferentment la boca marcada a com núm. 4, que és la que trobem més a l’oest. Venint de la Cova Fumada les primeres boques que trobem són la 2 i la 3. Es tracta de dues obertures de 0,65x0,65 metres i de 0,41x1,25 metres respectivament i comuniquen a diferents alçades amb la sala Gran mitjançant un P-3 i un P-5,50.

La boca núm. 1 té dues obertures, actualment impracticables i és troba encinglerada cap a l’est. La boca 4 es de 0,80x0,40 i per ella entrem a una galeria descendent que als 6 metres gira cap a la dreta, aquesta galeria continua fins a la sala Gran baixant per una mena d’escales fetes a terra artificialment. A la nostra dreta deixem un habitacle de sostre baix de uns 4 metres de llargària.

Arribats a la gran Sala, a la dreta trobem altra habitació també de sostre baix de 5x2x1,20 metres. La sala Gran és el lloc més espaiós de tota la cavitat amb els seus 10 metres d’alçada i 6x6 d’amplada aproximada. Aquest indret té llum natural provinent de les entrades 2 i 3. Anant en direcció est trobarem un baixador al costat d’un gran bloc i superant un r-1 continuem per una galeria de 3,50 metres d’amplada per 9,50 metres d’alçada durant una desena de metres.
Aquí la galeria es bifurca, si continuem per l’esquerra ascendentment, als 6 metres torna a bifurcar se, la gatera de l’esquerra fineix  als 2,50 metres, i la de la dreta, a 2,20 metres ens aboca per una finestra a la continuació de la galeria principal a un nivell superior. Aquí baixarem un r-1,10 i escalarem cap a munt dos exposats ressalts fins a arribar a la base del pouet que dona a les boques núm. 1(E+2,40), mig tapada per blocs inestables.

Si tornem a la primera bifurcació, anirem per la via de la dreta direcció SE descendint uns 5 metres i trobar un r-0,50. Hem arribat a la sala dels grafitis, punt final de les exploracions dels visitants ocasionals, on l’inscripció més antiga data del 1911. Tres metres més endavant trobem un pouet pel qual baixarem 2,80 metres assolint la fondària total de -18 metres i trobant una galeria molt estreta que podria ser la que connectes amb la part terminal de la cova Fumada.
Historia 
Cavitat ben coneguda pels vilatans, ja que forma part del patrimoni històric i natural d’Arbolí, i per proximitat, també de la veina població de l’Alforja. Estació prehistòrica i habitat humà de diferents époques, també una posible fàbrica de moneda falsa, va servir d’amagatall durant les guerres civils (les carlines i la del 1936-39).
La primera cita la trobem de la mà del reusenc Joan Ferraté (1) malgrat que la seva descripció de la cavitat correspon a la de la Cova Fumada
Cavitat explorada i excavada al 1935 per altre insigne reusenc en Salvador Vilaseca (2) trobant un molí de mà de granit, de grans dimensions (50x30x10 cm), una llar prehistòrica i diversos fragments ceràmics, uns amb relleus i altres amb cordons en relleu de pasta vermella.
Per aquest motiu aquesta cova esta inventariada com a jaciment dins del Patrimoni Cultural Immoble. Patrimoni Arqueològic amb núm de registre 2293 (GENCAT. Departament de Cultura).
Citada al Catàleg Espeleològic de Catalunya (3) on repeteixen les dades de J. Ferrater.
Participants: Josep Cuenca, Xavier Samarra i Enric Porcel

Bibliografia 
FERRATÉ, Joan (1918) Espeleologia de les comarques tarragonines” Pp 95-96. Reus.
VILASECA ANGUERA, Salvador (1935) Noves troballes prehistòriques a Arboli. vol. V, 3a época, núm. 3, p. 14. Butlletí Arqueològic. Societat Arqueològica Tarraconense. Tarragona.
BORRAS, J; MIÑARRO, JM; TALAVERA, F (1984) Catàleg Espeleològic de Catalunya. Pp 159. Ed. Poliglota. Barcelona.
  

2 comentaris:

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.