dijous, 27 de febrer del 2014

El nou EspeleoÍndex

He tingut l’oportunitat de remirar amb mitjana profunditat la nova versió de la base de dades de Cavitats de Catalunya d’en Josep Manuel Miñarro i Francesc Rubinat (i programació d'en Victor Rubinat)  l’EspeleoÍndex... i la veritat és que la trobo magnifica!.

No tant sols va augmentant el nombre de fitxes (el 26.02.2014 ja duien 2.296 registres!) sinó que han millorat la seva usabilitat (en Google Chrome) amb multitud de possibilitats de cerca, fins i tot la incorporació de les capes de Panoramio, la Previsió Meteorològica, opció per facilitar els comentaris a xarxes socials, generació de llistat en format full de càlcul, etc. juntament a les opcions ja habituals com els molt útils pdf’s,... cada cop mes una veritable ajuda per planificar activitats i estudis!

Certament és un treball seriós fet per uns bons documentalistes apassionats que ofereixen desinteressadament el fruit del seu treball a la comunitat. Una bona tasca d’extracció i síntesi de continguts publicats, i també inèdits, aportats pels col·laboradors. Un exemple per a tots. Moltes gracies.

Tot seguit trobareu algunes captures de pantalles i els texts bàsics de presentació i ajuda de l'EspeleoÍndex:

"EspeleoÍndex
És un projecte d’en Josep Manuel Miñarro i en Francesc Rubinat, amb la col·laboració necessària i desinteressada d’en Victor Rubinat i Cabanas en el apartat informàtic.
Després de cinc anys de fer camí, EspeleoÍndex per tal d’ajustar-se als nous temps canvia d’imatge, tot i això, seguirem tenint en compte l’opinió dels espeleòlegs i usuaris del mateix per tal d’introduir millores i que en definitiva en sortim beneficiats tot el col·lectiu espeleològic català.
Recomanem als usuaris d’aquesta web que per veure-la correctament utilitzin els exploradors “Mozilla Firefox” o “Google Chrome”.

Perquè  EspeleoÍndex?
Es podría dir que EspeleoÍndex vol ser un Catàleg Espeleològic de Catalunya, si més no aquesta sembla ser la seva finalitat, però això no es una publicació, sinó una base de dades on estaran indexades totes les cavitats de Catalunya, almenys aquest és el propòsit, una feina llarga i feixuga però esperem que amb la col·laboració dels interessats en aquesta temàtica contribueixin amb les seves aportacions a fornir el més àmpliament possible aquest projecte.
L’experiència adquirida al llarg dels anys de catalogació de fenòmens subterranis, evidencia que el sistema clàssic d’edició en paper, malgrat la seva important aportació, és subjecte a una desactualització gairebé immediata. Un catàleg és una eina viva que es mou constantment, sigui per noves aportacions o per modificacions de les cavitats ja conegudes. Malgrat les dificultats tècniques que comporta i les modificacions, algunes que ja s’han fet i altres que s’hauran de fer amb el pas del temps, ens van fer decidir pel sistemaon line prenent exemple d’altres catàlegs que ja feia temps que corrien per la xarxa.

Com es pot col·laborar
Tots aquells que estiguin interessats en col·laborar amb l’EspeleoÍndex, ho poden fer aportant  dades de qualsevol mena com poden ser: cavitats inèdites, cavitats conegudes i revisades amb noves dades, topografies i fotografies de cavitats, encara que ja estiguin introduïdes a l’EspeleoÍndex i que no en tinguin, coordenades actualitzades (hauran d’estar preses  amb coordenades UTM datum ED50 o bé ETRS89, aquest equivalent a WGS84) aquesta exigència en les coordenades és per intentar fer una normalització de les mateixes, més tenint en compte que aquesta és la base cartogràfica que actualment  utilitza l’ICC (Institut Cartogràfic de Catalunya).
Als col·laboradors que no diguin el contrari, se’ls farà referència a la bibliografia de la fitxa en la que hagin fet la col·laboració.
Totes les col·laboracions es poden enviar a la següent adreça electrònica:
espeleoindex@gmail.com
EspeleoÍndex és una iniciativa totalment privada i sense ànim de lucre per a ser utilitzada lliure i gratuitament.

EspeleoÍndex està dirigit  únicament als espeleòlegs. La pràctica de l’espeleologia comporta un factor de risc elevat si no es tenen uns coneixements tècnics bàsics. Tots aquells que se sentin atrets per la pràctica espeleològica i vulguin iniciar-se en ella, es poden dirigir a la Federació Catalana d’Espeleologia (www.espeleologia.cat) i els informaran degudament  sobre el tema."


"Funcionament
L’EspeleoÍndex té un procés  de recerca similar al conegut Google, això fa que el resultat de les recerques es presentin en aquest format que és força conegut per tothom.
A partir dels resultats obtinguts es pot escollir d’entre els diferents apartats que s’han creat aquells que més ens interessin per consultar.

Situació de les cavitats en el mapa
La introducció de dades per a la localització de les cavitats en el mapa han estat mesurades amb GPS i/o amb referències precises de la situació de cada cavitat sobre el mapa 1:5000 de l’ICC, fent servir les coordenades UTM i el datum ED50 o bé ETRS89(aquest últim equivalent a WGS84).
Per exigències del programa informàtic a totes les cavitats se’ls ha d’introduir per defecte les coordenades, per tant en aquelles cavitats en que aquestes dades siguin aproximades, es farà constar en l’apartat de situació de la cavitat.

Les recerques.
A l’accedir a la pàgina principal, tenim de fons de pantalla un mapa, aquest mapa es va modificant segons la consulta realitzada.
A la part esquerra de la pantalla apareix una finestra vertical, a la part superior d’aquesta tenim la primera línia dividida en dues parts, a l’esquerra la casella “Filtrar” i a la dreta la casella “Cercar”, a la segona línia a l’esquerra apareix un número i la paraula “registres”. A la part dreta de la línia apareix un Mapa, un PDF, un Excel i una Fletxa. A continuació en les línies inferiors, apareix un llistat de cavitats.

Casella “Cercar”.
Aquí podrem fer la majoria de consultes. El llistat de cavitats que apareix, està ordenat per defecte, a partir de la darrera cavitat incorporada a l’Espeleoíndex. Quan situem el ratolí damunt del nom d’una de les cavitats del llistat, apareix un indicador en moviment en el mapa.
Quan es cerca una cavitat concreta aquesta apareix en primer lloc en el llistat de cavitats, seguida de les que tenen noms similars, a la vegada també apareix en el mapa de fons de pantalla.
Si en la casella de cerca posem el nom d’un municipi, apareixerà el llistat de les cavitats corresponents al municipi citat, a la vegada que apareixeran situades en el mapa totes les cavitats del municipi. Això mateix succeeix si la cerca es fa per Comarques, per Grans Unitats Geogràfiques, per Unitats Geogràfiques o per Litologia.

Casella “Filtrar.
Prement la casella “Filtrar”, s’obre una finestra on es poden fer les mateixes consultes que hem explicat anteriorment en l’apartat “Cercar”, però aquí s’ha de marcar prèviament la casella que ens interessi consultar, cal recordar de desmarcar la casella un cop feta la consulta, ja que si no es desmarca i féssim una nova consulta, ens podria donar un error, ja que en realitat estaríem fent dues consultes.
A la part inferior de la finestra apareixen dues barres horitzontals, aquestes permeten consultar les cavitats per recorregut i desnivell.
Registre.
El número que apareix és el total de cavitats actualment incorporades a la base de dades d’Espeleoíndex. 
Mapa
Un cop seleccionada una cavitat, si ens hem de desplaçar pel mapa per algun motiu de consulta, clicant el símbol del mapa, tornem a la posició inicial.
PDF
Clicant aquest símbol, permet fer el PDF de la fitxa que ens interessi, cal marcar prèviament la fitxa.
Excel
Permet descarregar-se les fitxes en format csv.
Fletxa
Permet ordenar el llistat de cavitats per nom(ordre alfabètic), recorregut, desnivell i data de modificació. Recordem que l’ordre per defecte del llistat és el de les noves cavitats incorporades o modificades.

Altres funcions
A la part superior dreta del mapa de fons de pantalla, hi ha tres opcions de consulta de mapes. A sota de l’opció dels mapes, trobem un desplegable que ens dóna la possibilitat d’activar o desactivar el Panoramio per veure les fotografies de la zona, així com els símbols de la previsió meteorològica.
Des de la part inferior dreta podem ampliar o reduir el mapa, així com utilitzar el Street View en el visionat de mapes.  
A més també es pot obtenir la següent informació de cadascuna de les cavitats:
Coordenades UTM datum ED50 i ETRS89
Situació.
Descripció.
Topografia   (sempre que n’hi hagi).
Fotografies  ( quan se’n disposin).
Bibliografia  (seleccionada).  
Biologia        (fauna cavernícola)
Comentaris (enllaçats a Facebook d’Espeleoíndex)"
Selecció de cavitats amb desnivell de 100m
Selecció de cavitats per litologia
Selecció per municipi
Superposició de la previsió meteorologica
Generació de full de càlcul amb la selecció de registres de Conca de Dalt
http://www.espeleoindex.com/

Suggereix-ho a la Federació Catalana d’Espeleología, que en reconeixement d’aquesta excel·lent tasca divulgativa, consideri a l’EspeleoÍndex com un candidat idoni per rebre el corresponent Premi Font i Sagué.  

8 comentaris:

  1. FELICITAR A TOTS DOS, UN GRAN TREBALL.

    CHUSA

    ResponElimina
  2. Pel usuaris d'internet explorer, comentar que amb aquest navegador, l'espeleoíndex només es pot veure amb la versió IE9 ho amb la IE10.
    Francesc Rubinat

    ResponElimina
  3. Felicitats per la feina, companys
    Endavant!!

    J.Borràs

    ResponElimina
  4. Felicitats per la gran tasca que esteu duent a terme

    ResponElimina
  5. Bon Treball, excepte quan parlen de la historia, com es va troba, qui i anaba, crec que aqui ja alguna errada, i que em be de la Historia caldria rectifica, o sino se sap no posarla.Es la meva apreciacio, per el demes tot correcte.
    Francesc Cardeña

    ResponElimina
  6. Seguiu amb aquesta immensa feina perquè ens va molt be a TOTS
    Gràcies i endavant ¡¡¡
    Juli & Montse

    ResponElimina
  7. Considero mol encertada la proposta per Font i Sague.
    De veritat que s'el mereixen.
    Enhorabona comanys.

    Carlos Martinez

    ResponElimina
  8. Primer que tot volem agrair totes les mostres de suport rebudes aquests dies.
    En segon lloc també agrair la proposta per a que ESPELEOINDEX pugui optar al Premi Font i Sagué. Creiem però, que aquesta iniciativa no pot ser possible ja que les normes de l'esmentat premi estableixen que només poden optar els treballs realitzats per un o més grups federats. Tenint en compte que ESPELEOINDEX és una iniciativa privada portada a terme per dues persones a títol personal i en cap cas en nom d'un grup, pensem que aquesta proposta no pot ser viable. A més, seria just que el possible premi s'atorgués a tots els grups i espeleòlegs catalans que han fet possible la recopilació de totes les dades que formen el corpus general del catàleg.
    Moltes gràcies a tots.
    JM. Miñarro i F.Rubinat

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.