divendres, 28 de febrer del 2014

El carst bressol de la humanitat


La propera conferència d’en Laurent Bruxelles a Montpellier m’ha fet recuperar algunes imatges i un text de la contribució espeleològica al coneixement d’aquest jaciment excepcional.
La regió de Sterkfontein (Silberberg Grotto,  Jacovec Cave...) classificada patrimoni mundial per l’UNESCO el 1999, és una regió càrstica de colines en la dolomia, on multitud de coves han “conservat” els vestigis dels hominids. No ha estat l’antiguitat d’aquest fòssils, l’origen d’aquest reconeiement, sinó la seva extraordinària concentració (prop d’un miler) que cobreixen un període cronològic fonamental (entre -4 i 1 milió d’anys) quan els primers homes van aparèixer. 
Entre les troballes més rellevants hi ha l’esquelet d’un australopitecus –Little Foot- gairebé complert i en connexió anatòmica, descobert el 1997 per Ron J.Clarke, paleoantropòleg de Johannesburg.
Ja fa anys que a petició dels investigadors sud-africans un equip francès pluridisciplinari col·labora a l’estudi d’aquest carst i a la datació dels seus fòssils, que avui aporten els primers elements de resposta que permeten situar-los en la història de l’evolució de l’home. 
Museu i recepció de visitants



1 comentari:

  1. Gràcies per presentar aquest treball. L'espeleòleg ha de saber l'importancia de les descobertes que es poden realitzar en els reompliments sedimentaris a les cavitats.
    Miquel Nebot

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.