dilluns, 20 de gener del 2014

L'avenc Marcel (1)


L’avenc Marcel situat en el denominat Pla del Marge del Moro (Vallirana) és una modesta però interessant cavitat de -58m de fondària i 148m de recorregut segons la topografia del GIRES. Un grup d’Espeleodijous la revistàrem el 16.01.2014 : Dolors Boter, Jaume Julià, Jordi Perera, José Hidalgo, Toni Robert, Toni Torra i “Víctor”.

En aquest bloc hi trobareu apunts anteriors:
Un dels interessos d’aquesta cavitat son les troballes paleontològiques realitzades que han datat les restes òssies com fauna del plistocè (aprox. 1,65 milions d’anys). Per la seva ubicació demostren que en aquella època s’hi podia accedir a l’interior de cavitat des de la via dels Ossos avui sense comunicació directa amb l’exterior.
L’exploració presenta una certa complexitat amb nombrosos passos estrets i un seguit de pous remuntants en els que trobem cordes instal·lades..
Tot i la seva gènesi fortament condicionada per la fracturació i la descompressió que facilita la proximitat del cingle, arreu la morfologia dominant és la dissolució-corrosió recoberta per un revestiment estalagmític parietal també re excavat. Hi son presents esbadregalls exteriors i blocs procedents de la seva obertura a l’exterior i alguns blocs singulars originats per la destrucció dels envans separadors dels conductes verticals.
Oberta accidentalment pels treballs de FECSA en instal·lar una torre elèctrica el desembre del 1982 i tapada pocs dies després, fou novament desobstruïda pel GIRES el 1991. En Toni Asensio ha publicat a la revista Passamà 1 (1993) un complert article que reproduïm íntegrament en aquest apunt. 


...segueix en l'apunt de demà...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.