dimecres, 1 de maig del 2013

Reparació de la granota

En una de les sortides del dijous va sortir el tema dels pedaços que ens posem a les granotes.

Vaig recordar un article que havia vist pel web on reparaven les granotes amb poliuretà.

Alguns dels companys van manifestar que ja coneixien aquesta solució però d'altres no ho sabien, o en tot cas, per les seves habilitats, els semblava que un pedaç de roba era més fàcil de fer.

Com que en “Victor” tenia la granota amb algunes ferides de guerra i ja s'havia fet a la idea d'adquirir-ne una de nova no va dubtar a posar-la a disposició per a fer l'experiment.

Trobo que és una llàstima esmerçar ni un segon en apedaçar amb roba una granota per fer “espele”, aquest altre sistema és realment fàcil d'executar i amb uns resultats de durabilitat excel·lents.

Aquest és el link on jo vaig veure el tema per primera vegada.
http://cienciaexperimental.foroactivo.com/t421-truquito-de-andar-por-casa

Nosaltres vam utilitzar poliuretà de la marca Sika. Si voleu aprofundir en el tema a partir d'aquest link: hi trobareu uns pdf amb la descripció de diferents productes


El material que nosaltres vàrem utilitzar és:

- Un cartutx de Sikaflex -11FC 6.00 Eur
- Pistola per al cartutx
- Cinta de pintor, un parell de metres
- Un parell d'espàtules.
- Paper de cuina en abundància per a netejar-nos els dits.
Referent al poliuretà, donat que no parlem de gaires diners, jo miraria de no escatimar comprant una marca blanca, necessitem que quedi molt flexible i amb molt bona adherència, la trobareu als magatzems de construcció o a qualsevol ferreteria mitjanament equipada.

Tota la resta de material a la mateixa ferreteria, botiga de pintures o fins i tot als “xinos”

La pistola no és indispensable, però sí que facilita la feina.

La espàtula, millor si en teniu una de més aviat petita i una altra de més gran.

Si teniu guants de nitril -tipus metge- utilitzeu-los, perque el poliuretà té tendència a intimar amb l'usuari.

Primer de tot hem de buscar un lloc on treballar, on poder posar la granota amb la zona a reparar ben estirada.

1) Si hi ha un pedaç previ jo miraria de treure'l .

2) Netejarem la granota de fang, pols, etc, millor primer amb aigua i sabó, després amb cetona, i una altra esbandida amb una mica més d'aigua, acabarem eixugant-ho perfectament

3) Si hi ha un forat a la granota podríem tapar-lo per sota amb el film que utilitzem a la cuina, i podríem fixar aquest film per sota amb la cinta de pintor que ja tenim.

4) Delimitem amb la cinta de pintor l'àrea i la forma del pegat, posarem dues tires de cinta, l'una al costat de l'altra seguint el contorn, per tal d'intentar que la zona protegida amb la cinta sigui ben ampla i de no embrutar.
5) Posem una PETITA quantitat del material, i amb l'espàtula petita, i fent MOLTA pressió, anem escampant el producte assegurant-nos que quedi ben adherit al teixit de la granota. És millor fer això si hi ha molt poca quantitat de massilla.

6) Un cop estem segurs que el producte està ben aplicat n'afegim una mica més i l'escampem amb l'espàtula gran, per tal de que quedi ben llis i amb un bon acabat, no convé posar-hi gaire gruix, amb un mil·límetre n'hi hauria d'haver prou.
En aquesta foto s'aprecia un pedaç de roba que tenia la granota i que no vàrem treure.

El producte va trigar ben bé 5 dies fins que es va eixugar, cal preveure que no podreu plegar la granota durant aquest temps.
Aquesta brillantor del poliuretà que veiem en aquesta foto desapareix en un parell de sortides

Si el poliuretà es torna a degradar l'únic que hem de fer es tornar a netejar-ho tot i aplicar-ne una mica més amb l'espàtula.

En alguns forums en francès hom ha llegit que dilueixen el producte i l'apliquen a pinzell. No hem esbrinat quin dissolvent és, si algun lector té coneixement del tema li agrairem que ho comenti.

El resultat és que en “Victor” no ha estrenat granota nova i encara va amb la vella.
Reparat millor que nou!

Jordi Perera

4 comentaris:

  1. Lo mejor es extender la sika con una patata pelada. La patata permite extender la sika homogéneamente y con suavidad, sin que la sika se adhiera a la patata.

    ResponElimina
  2. Jo estenent el SIKAFLEX amb els dits humits en aigua amb sabo. Aixina no se pega.

    ResponElimina
  3. Interesant... Gràcies.

    Xavier

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.