divendres, 10 de maig del 2013

Cova de l'Orri (5)


...segueix del post d'ahir...

Concrecions i vandalisme
Malauradament hi ha moltes concrecions trencades bàrbarament, especialment les que es trobaven més a má.

Esperem que, el conflicte entre limitar l'accés per protegir, o permetre la màxima llibertat per tal que es pugui conèixer, admirar i estudiar les cavitats, es vagi resolent per pura culturització, on tothom assumeix-hi la seva responsabilitat en la conservació d'aquest feble patrimoni.

En aquesta imatge veiem com renaixen les estalactites després d'una fractura intencionada, que donat el lent creixement de les concrecions devem considerar força antic, probablement fins i tot anterior a treball d'en Llopis del 1935.

Neotectonica i fracturació natural
Diverses situacions de solifucció, processos clàstics, tectònics, etc., ens mostren un complert catàleg de formes que volem destacar en les següent imatges.
Les inscripcions son anteriors o posteriors a la fracturació d'aquest paviment estalagmític?

Fracturació
En les següents imatges hem traçat unes línies vermelles per destacar els eixos modificats per la tectònica.

Natural o vàndalic?
Una situació original, on els segments trencats, resten encaixats.

Una seqüència insòlita
Podem veure com un bloc, al caure, s'ha estavellat contra una concreció parietal, que en ser més forta que el bloc l'hi ha causat una notable incisió.

Potser podríem continuar comentant més imatges d'aquesta cavitat, (vam tenir una febrada disparant l'obturador de les nostres cambres fotogràfiques i disposem d'unes 400 imatges "presentables", de les que no hem penjat ni la meitat) però certament, ja ens hem estès el suficient... potser massa i tot.

Us hem mostrat el que ens captiva. Si aconseguim despertar el vostre interès, i us animeu a visitar aquesta petita cavitat plena d’esplèndids racons, aneu-hi, gaudiu-ne i respecteu-la! 

2 comentaris:

  1. Aquestes observacions sobre Morfología son mol interessants.

    Floren

    ResponElimina
  2. Bona feina, sens dubte m'heu despertat l'interés.

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.