dilluns, 22 d’octubre del 2012

Forat de l’Or. Nova punta d’exploració subaquàtica

Mikel Zabaleta
FORAT DE L’OR  12-13 D’OCTUBRE

Estem al Forat de l’Or, ens acompanyen: Gerard Castella, Jordi Trujillo, Sergi Trujillo, Carlos Trujillo, Josep Lluís Moldes, Román Suárez, Emilia Doña, Jordi Llorca, Jordi Yherla Coll, Delfí Roda, Xavi Galobart i Malen Bergadà.

Amb l’ajut de tots plegats, els equips d’immersió en poc temps estan a peu del primer sifó. Aquesta vegada l’equip subaquàtic el formen; Carlos Gasio, Èric Yherla, Joel Borrazàs, Jordi Yherla i Mikel Zabaleta.

Èric Yherla
Carlos Gasio
Jordi Yherla
Joel Borrazas
DIVENDRES

L’Èric, Carlos i Mikel entren primers per anar directament a la galeria “Ferran Marques” per tal d’instal•lar una corda que faciliti l’accés a la rampa que connecta la galeria “GEB” amb la galeria “Ibèrica”, i així realitzar les tasques de topografia que restaven per fer.

En Jordi entra posteriorment, i realitza la topografia de la línea principal del primer sifó, des de la porta “B” fins la galeria “Ferràn Marqués”.

Amb aquestes tasques realitzades, entren al sifó 2 o galeria “Ibèrica” l’Èric, Carlos i Jordi. L’Èric realitza la topografia dels metres que restaven per fer, i en Jordi es dedica a fer  presses de vídeo per l’encàrrec del programa de TV3, Temps d’Aventura , i així arriben a la galeria “Diego Ferrer”.

En aquesta galeria, la “Diego Ferrer”,  es puja  tot el material fins al peu del “Pou del Naixement”, posteriorment es baixa fins l’aigua, tot fent presses de vídeo. Ja equipats  l’Èric Yherla i en Jordi Yherla, emprenen el descens pel “Pou del Naixement” fins incorporar-se dins la galeria “Nil” o tercer sifó.

A l’inici del recorregut, l’Èric realitza treballs de topografia mentre que en Jordi segueix amb les presses de vídeo. Posteriorment  l’Èric torna cap a la galeria “Diego Ferrer”, on amb l’ajut d’en Carlos, realitzen la topografia d’aquesta galeria. En Jordi segueix per la galeria “Nil” realitzant la topografia fins arribar als -73 metres. de fondària, lloc on s’havia  deixat  anteriorment  la punta d’aquesta exploració.

És des d’aquest punt on s’inicia la nova exploració , instal•lant 175 m nous de fil, remuntant la galeria fins als -45 m de fondària, i donant-li a aquesta galeria un potencial d’exploració molt important. La immersió dins aquesta galeria ha estat de tres hores.

Tot el material de contingència  es deixa instal•lat al seu lloc per tal d’aprofitar-ho en la propera  entrada, que possiblement serà el cap de setmana següent.

A la boca de la cavitat, l’equip terrestre munta les hamaques i demés estris per tal de passar la nit allí mateix. L’espera es fa llarga, el pla eren unes deu hores i s’està esgotant el temps.

Quant l’equip subaquàtic surt pel primer sifó, han estat quasi be les deu hores des que va desaparèixer per aquest mateix sifó, l’estat d’esgotament per part dels integrants de l’equip s’evidencia, així com també s’evidencia la satisfacció i l’entusiasme per totes les tasques realitzades.

















DISSABTE

El propòsit del dia era que en Jordi i en Joel arribessin a la punta d’exploració i continuessin amb les tasques de topografia i instal•lació, però el dia anterior passa factura. L’esgotament, lesions, i avaries en els equips subaquàtics provoquen l’anul•lació d’aquests propòsits.

Així doncs i aprofitant la frescor en l’estat físic del nou incorporat, en Joel, aquest inicia una immersió en el primer sifó fins la galeria “Ferràn Marqués” per tal de deixar ampolles pel proper atac a la punta d’exploració d’aquesta cavitat. Realitza també  tasques de repàs en les instal•lacions de les entrades: porta A i porta C d’aquest sifó, i retira velles instal•lacions de línees existents.




Mentre l’equip terrestre format per la Malen Bergadà i l’Emilia Doña, realitza les tasques topogràfiques per acabar de completar la topografia de la cavitat en la seva part terrestre.






Aquesta cavitat ens està demanant el bo i millor de cadascun dels participants, així com el bo i millor de la molt nombrosa associació espeleològica realitzada en terres catalanes per l’exploració d’una caverna inundada, però també ens dóna, metres i metres de galeries noves…

El què si ens queda és la imatge de tots els participants, de tants diferents clubs catalans que han participat i estan participant en l’exploració d’aquesta cavitat, i que s’han arremangat davant la importància d’aquesta exploració. Per tots ells: l’ENHORABONA, sou els millors!

Jordi Yherla Santaolalla
Grup d’Espeleologia de Badalona

Fotos: L'Autor, Malen Berguedà i Jordi Trujillo

ALTRES POSTS D'ANTERIORS IMMERSIONS 

http://espeleobloc.blogspot.com.es/2012/06/explorant-el-forat-de-lor-avanc-de-tv3.html

http://espeleobloc.blogspot.com.es/2012/03/de-nou-al-forat-de-lor-10032012.html

http://espeleobloc.blogspot.com.es/2012/03/novetats-al-forat-de-lor-geb-03032012.html

http://espeleobloc.blogspot.com.es/2012/03/forat-de-lor-18-de-febrer-2012.html

1 comentari:

  1. A sota podem veure a l'Eduard Admetlla, ell amb l'Antoni Ballester foren els primers en utilitzar escafandres autònomes per a submergir-se en un riu subterrani, La Falconera, a l'any 1953!
    La vostra dedicació i perseveració, formant equip amb molt bons espeleobussejadors vinguts de fora de Catalunya i un entusiasta, i nombrós, equip de col·laboradors ha fet revifar l'exploració de les cavernes inundades del país. Amb uns resultats sorprenents, tant al forat de l'Or com a la font Mentidora dels Freixes.
    Enhorabona i felicitacions a tot l'equip!!!

    ResponElimina

Us animem a fer observacions per explicar, il·lustrar, o criticar el contingut d'aquest article. Moltes gràcies per la vostre col·laboració.

Circumstancialment aquesta opció resta suspesa.

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.